Вибори - це завжди несподіванки. Навіть якщо фінал вистави в цілому передбачуваний, в окремих епізодах все ж зринають прецікаві персонажі другого плану - «нові обличчя». До деяких варто придивитися...

Одним із «нових облич» серед кандидатів на посаду міського голови Івано-Франківська є місцевий бізнесмен Віктор Козачок. Для нього участь у жовтневих виборах стане першим досвідом у публічній політиці. До березня 2010 року, відколи, власне, й почалася політична кар'єра кандидата, Козачок переймався передовсім бізнесом.

На шляху із бізнесу в політику

Козачок Віктор Ярославович народився в селі Угорники, що на Коломийщині. Втім, «чужинцем» Козачка навряд чи можна назвати: більшу частину життя він провів саме в Івано-Франківську.

Здобувши середню освіту, Козачок поступає у 1991 році до Івано-Франківського державного технічного університету нафти і газу. Втім, вже через рік опиняється в армії.

Після військової служби, маючи непогані фізичні дані, Віктор Козачок влаштовується на роботу в правоохоронні органи. Затримався він там недовго: в 1997 році, після 3 років служби, він звільняється з міліції. В тому ж році Козачок здобуває вищу освіту, закінчивши заочне відділення економічного факультету ІФНТУНГу.

В офіційній біографії, наданій кандидатом, немає жодної згадки про яку-небудь діяльність протягом наступних шести років. Очевидно, що саме в ці роки Віктор Козачок активно працював над розвитком свого приватного бізнесу.

Лише у 2003 році «біла» смуга переривається інформацією про призначення Козачка структурним директором міжнародної страхової компанії «Євролайф». Цю компанію часто називають «фінансовою пірамідою», втім, сам «Євролайф» позиціонує себе як провідний фінансовий консультант на ринку страхування життя України.

Однак бізнес-активність кандидата страховим бізнесом не обмежилася. Козачок реалізував кілька проектів у турбізнесі й житловому будівництві. Правда, детальніше про ці проекти розповідати не бажає.

Ельдорадо

Міфічна країна золота і дорогоцінного каміння El Dorado розміщена не десь за океанами, а в Івано-Франківську на вул. Івасюка. Так, принаймні, свого часу захотілося Віктору Козачку. Нічний клуб «Ельдорадо» - один із найбільших і найуспішніших закладів такого типу в Івано-Франківську - впродовж останніх 10 років належав кільком співвласникам, зокрема й нашому кандидату.

Однак на початку вересня 2010 року свою частку в фірмі Козачок начебто продав. Угода купівлі-продажу відбулася якраз напередодні оголошення ним свого наміру змагатися за крісло мера. Логіка зрозуміла: нічний клуб аж ніяк не додасть прихильності серед електорату.

Втім, повністю абстрагуватися від «Ельдорадо» Вікторові Козачку до виборів навряд чи вдасться: не дадуть опоненти. Тим більше, що батьки Віктора Ярославовича й надалі офіційно вважаються працівниками ТОВ «Ельдорадо».

«Сильна Україна»

Українська політична практика свідчить, що вітчизняні бізнесмени рушають в політику з двох основних причин. Перша - аби отримати додаткові переваги для подальшого просування й захисту власного бізнесу, нарощення зв'язків, впливу, капіталу, підключення до бюджетних потоків... Друга - самореалізація. Не секрет, що перший мотив - значно поширеніший.

Віктор Козачок стверджує, що для нього головним мотивом є бажання змінити на краще життя громадян. Чимало помандрувавши, він мав нагоду побачити, як живуть прості люди в європейських країнах. Відтак політик обіцяє перенести позитивний досвід європейського управління на місцеві терени. Своїм життєвим кредо кандидат називає таке - «віра, праця і повага до людей».

 До 2010 року Віктор Козачок був поза політикою й не надто нею переймався. На виборах голосував, однак особливо нікого не підтримував. Разом з тим, як зазначає сам Козачок, у Помаранчевій революції участі особисто не брав, але чим міг допомагав людям на Майдані, хоча десь в глибині душі й відчував певні сумніви щодо «помаранчевої» влади.

В березні ж 2010 Козачок вступає до «Сильної України». Весною партія Сергія Тігіпка саме розпочинала активну діяльність на Прикарпатті, і їй потрібні були молоді, успішні люди, які б у перспективі могли очолити осередки й балотуватися в місцеві ради. Віктор Козачок вирішив спробувати себе у перспективному політичному проекті, який саме набирає обертів. Свій вибір політик обґрунтовує тим, що, окрім Сергія Тігіпка, який для нашого кандидата є своєрідним ідеалом політика, «Сильна Україна» приваблює ще й політичною платформою.

Більше того, Віктор Козачок переміг на народному праймеріз «Сильної України» в Івано-Франківській області, набравши у результаті майже 20% голосів. Саме на прес-конференції, присвяченій підсумкам голосування, Козачок і був представлений як потенційний кандидат на міського голову та перший номер у списку «Сильної України» до міської ради.

Команда кандидата ще не представлена громаді. Але, зважаючи на результати праймерізу, можна стверджувати, що в партію Козачок прийшов не сам. Як правило, це люди або близькі Козачку, або такі, що мали з ним певні спільні бізнес-проекти. До цього варто додати й значну кількість приваблених «сильноукраїнською» риторикою молодих людей, які увійшли в партію за останній час.

Мерські амбіції

Як зазначає Віктор Козачок, «міський голова - це людина, яка повинна до обрання щось зробити, чогось досягнути, людина, яка має знатися на фінансах, бачити механізми різних проектів і вирішення різних проблем». Здобутки ж чинного міського голови політик оцінювати уникає. «Робота голови міста є непростою і справляється діючий мер так, як він може справитися», - каже Віктор Козачок.

Водночас, кандидат відзначає цілу низку проблем, які потребують негайного вирішення. Його не влаштовують дороги обласного центру, організація дорожнього руху, проблеми ЖКГ, ситуація з вивозом сміття, безпека мешканців. Джерело негараздів, на думку кандидата, - це брак коштів у місті.

Проблему нестачі грошей кандидат обіцяє вирішити за допомогою інвестицій, використавши при цьому власні зв'язки із закордонними структурами.

Оцінка

Сам Віктор Козачок досить оптимістично оцінює власні перспективи посісти крісло міського голови Івано-Франківська. В той же час політик не заперечує, що і його опоненти «толкові, є люди, яких я поважаю і не проти взяти у свою команду».

«Ми йдемо на перемогу, і думаю, що переможемо», - невпинно заявляє кандидат. У випадку поразки Козачок каже, що розчарується, втім, він, скоріш за все, дещо лукавить...

Цьогорічна виборча кампанія є першим подібним досвідом для кандидата. До цього Козачок був не надто публічним, а відповідно - не здобув не те що популярності, а навіть впізнаваності. Про Козачка-політика місцева громада дізналася лише влітку разом із стартом праймерізу від «Сильної України». Однак і тоді про плани політика балотуватися на посаду міського голови виборець міг хіба що здогадуватися.

Агітаційна кампанія кандидата до цього часу йшла в руслі просування бренду «Сильної України», як у випадку з праймеріз. Намагається кандидат використовувати у своїй кампанії й модні соціальні мережі, позиціонуючи таким чином власну відкритість і доступність. Персональну сторінку Віктора Козачка можна зустріти як «В контакте», так і в «Однокласниках». Очевидно, Віктор Козачок намагається в цьому копіювати свого кумира - Тігіпка.

Козачку не чужа і меценатська діяльність. До честі самого Козачка, він не надто її афішує. Кандидат долучався до фінансування різноманітних культурно-мистецьких проектів, зокрема фестивалів «Велика торба», «Порто Франко».

До речі, про «Порто Франко»: саме Віктор Козачок виступив головним меценатом проекту, однак на всіх біл-бордах зазначалося, що цей міжнародний фестиваль проходить за підтримки Юрія Солов'я. «Це особисте питання Юрія, як він бачить своє висвітлення. Моя думка - на такого роду проектах я не намагаюсь піаритися», - зазначає Козачок.

Разом з тим, цей факт може свідчити про лояльність Козачка до Солов'я й можливі преференції у випадку перемоги на виборах останнього. Втім, сам Віктор Козачок запевняє, що його мета - лише перемога, оскільки впевнений в тому, що буде робити.

В кожному разі цьогорічні вибори міського голови для кандидата можуть стати платформою для здобуття самостійної політичної ваги, популяризації свого імені й партії. На якісь більші політичні дивіденди, гадаємо, Віктору Козачку сподіватися від мерської кампанії не доводиться.

Натомість, Віктор Козачок очолюватиме і список «Сильної України» на виборах до міської ради. За певних обставин потрапляння представників «СУ» до ради є цілком реальним. В цьому контексті висування на посаду міського голови й піар-кампанія лише полегшать шлях Козачка до депутатського мандата. А це вже непоганий результат, як на таку коротку політичну кар'єру.

Галицький кореспондент

 

04 Жовтня 2010, 11:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Політика:
Головою Космацької ОТГ обрали діючого голову сільської ради
19 Грудня 2016, 18:31
У Тлумачі 12 партій змагатимуться за 26 депутатських мандатів
16 Грудня 2016, 18:54
Три територіальні громади Коломийщини через тиждень обиратимуть місцеву владу
08 Грудня 2016, 18:06
Троє прикарпатців увійшли до складу політради партії "Укроп"
28 Листопада 2016, 8:37
На Прикарпатті стартувала підготовка до перших виборів в об’єднаних громадах
08 Листопада 2016, 20:04
18 грудня у семи ОТГ Івано-Франківщини відбудуться вибори
11 Жовтня 2016, 9:43
На Прикарпатті 8 об’єднаних громад чекають на вибори
04 Жовтня 2016, 20:39
Михайло Королик очолив Івано-Франківську обласну організацію ВО "Свобода"
20 Вересня 2016, 21:28
ЦВК прийняла 100% протоколів з ОВК. Переміг Віктор Шевченко
18 Липня 2016, 20:16
Чесно: Вибори на Прикарпатті – змагання політичних обіцянок
14 Липня 2016, 18:27
Левко Лук’яненко у Франківську: “Сьогодні потрібно зробити парламент більш гідним”
12 Липня 2016, 16:17
У виборах по 85 округу члени ДВК від “технічних” кандидатів де-факто працюватимуть на одного кандидата
06 Липня 2016, 20:05
У Калуші на базарі Тягнибок агітував за кандидата від “Свободи”
04 Липня 2016, 10:07
Вибори на Прикарпатті: коли і кого з кандидатів ми почуємо і побачимо?
01 Липня 2016, 13:17
У виборчому окрузі №85 виборців спокушають безкоштовними святами, подарунками та екскурсіями
30 Червня 2016, 11:50
Велика кількість кандидатів – політична технологія для дезорієнтації виборців, – М.Лисюк голова КВУ в області
24 Червня 2016, 14:29
Стали відомі імена ще трьох кандидатів у парламент по округу №85
16 Червня 2016, 8:07
На калуському окрузі зареєстровано вже дев’ять кандидатів
13 Червня 2016, 17:20
ОПОРА: ЦВК зареєструвала ще 3 кандидатів по округу №85 та здійснило заміну у складі комісії
08 Червня 2016, 12:23
На Прикарпатті селяни не пішли голосувати, тому що не впевнені, що їм виділять кошти на дитячий садок
28 Березня 2016, 20:53
Нині в «Правому секторі» відбуваються неконтрольовані процеси, – Ярош
26 Лютого 2016, 18:58
Сич стверджує, що сесію обласної ради не скликають через БПП
26 Листопада 2015, 21:23
Ігор Насалик привітав Руслана Марцінківа з перемогою
16 Листопада 2015, 17:43
ЦВК оприлюднила інформацію про явку в другому турі місцевих виборів
16 Листопада 2015, 15:21
Івано-Франківська ТВК оголосила результати виборів в Івано-Франківську
16 Листопада 2015, 12:02