Незважаючи на те, що попередній хокейний сезон досить успішно склався для івано-франківської «Ватри», яка стала найсильнішою командою Західної України, а згодом і достойно змагалася у плей-оф кваліфікаційного раунду чемпіонату України, у новому сезоні команда вирішила відмовитися від вищолігових баталій у зв'язку з фінансовими труднощами. У відвертій розмові з журналістом «ГК» головний тренер клубу Олег Пилип'юк розповів про подальші особисті та клубні плани, а також окреслив амбіції щодо розвитку дитячого хокею в регіоні...

- Нещодавно на засіданні Федерації хокею України івано-франківську «Ватру» було включено у Вищу лігу, де грають команди найвищого рівня - «Сокіл», «Донбас», «Білий Барс» та інші, - розпочав розмову Олег Пилип'юк. - Проте ми вирішили не подавати заявки туди, оскільки нам це не по кишені. Просто немає змісту без фінансування грати у Вищій лізі - найсерйознішому хокейному дивізіоні України. Скажімо, за минулий рік я не одержав жодної копійки від клубу, хоча «Ватра» показала дуже пристойний результат на чемпіонаті України, стала найкращою хокейною командою Західної України і потрапила до плей-оф кваліфікаційного раунду Вищої ліги.

- То чи побачимо хокей у Івано-Франківську в новому змагальному сезоні?

Річ у тому, що Вища ліга від нас нікуди не подінеться. Ми беремо певну паузу, щоби через сезон таки грати там. Щодо цьогорічного чемпіонату Західноукраїнської аматорської хокейної ліги, то можливість заявитися туди ще є. Це питання наразі тільки вирішується. Звісно ж, такі рішення приймаються не одною людиною. Скажімо, у нас є Юрій Ходорковський - співвласник «Ватри» та віце-президент обласної федерації хокею, і такі рішення ми приймаємо виключно разом. Відтак вирішили цього сезону акумулювати кошти вже на наступний, а через рік таки будемо грати у вищоліговій першості. Повірте, ця пауза піде нам тільки на користь. Зі свого боку я як головний тренер клубу прийняв рішення також взяти невелику паузу і не тренуватиму основну команду у цьому сезоні, а сконцентрую увагу виключно на дитячому хокеї.

- Гаразд, тоді окресліть ситуацію з цим напрямком роботи. Скільки дітей зараз займається у Вас і коли очікуєте почерпнути їх потенціал?

В нас є дитячі групи, які займаються на «Льодовій арені» у вечірній час, - 30 чоловік. Але хочемо піти ще й назустріч дітям, якій вчаться у другу зміну в школах, тому плануємо зробити ще й ранкові тренування. Якщо нам це вдасться, то вже за років п'ять ми себе неодмінно покажемо. А якщо хтось хоче одержати результат за два-три роки, скажу вам зі свого досвіду - це неможливо. Скажімо, у Калуші дитяча секція функціонує вже більше двох років. І якби зараз наші франківські діти зіграли з калуськими, ми би мали по 0:10. Тому що у хокеї є таке неписане правило: рік різниці у часі занять - це десять пропущених шайб. Відверто кажучи, я ніколи не йшов за результатом. Повинна бути планомірна робота з дітьми, яка за деякий час неодмінно дасть свої результати.

- Які переваги занять хокеєм для дитини порівняно з іншими видами спорту?

Хокей дає дитині чудовий загальний розвиток. Це мультифункціональний спорт, і тут працюють усі групи м'язів. Більше того, гарно розвиваються м'язи, які не функціонують при звичайній ходьбі чи бігу, зокрема зв'язки та м'язи гомілки. В дитини фіксується нога. Гарно відпрацьовується координація.

- Яка з хокейних методик Вам імпонує? Можливо, Ви прихильник канадської школи хокею?

Справа у тому, що я 14 років працював хокейним тренером у Канаді та США, а також рік відпрацював в Англії. Однозначно, перейняв досвід і методики, що використовуються там. Відтак я є прибічником силового хокею. Тренувальні заняття та схеми використовую виключно канадські. Я не зовсім підтримую російську школу хокею, хоча там основний акцент робиться на техніці. Зараз, на цей момент, дітям треба дати катання і силовий хокей. Щоби вони компенсували незнання техніки і тактики якраз у фізичних єдиноборствах. А вже потім, у років 14-15, коли вони будуть свідомі, ми будемо давати і тактичну підготовку.

- В Івано-Франківську та Калуші хокей розвинений на досить високому рівні. Чи плануєте запровадити осередки й у районах області?

Вже зараз ми плануємо зробити хокейні осередки у Заболотові, Снятині, Галичі, Долині, Бурштині. Відтак у планах - проведення чемпіонату області. Окрім того, я захопився ідеєю створення декількох хокейних груп з дітей, які перебувають у сирітських будинках. Під це навіть є державна програма, і наше завдання зараз - достукатися до влади і отримати на це допомогу. Хотілося б цим знедоленим дітям допомогти хоч у такий спосіб знайти, можливо, своє місце в майбутньому.

- І насамкінець, Ваше ставлення до того, що Кабмін урізав фінансування програми «Хокей України»...

Справді, у середині вересня стало відомо, що бюджетне фінансування програми будівництва льодових палаців скорочено майже вдвічі! І це при тому, що в Україні зараз і без того льоду немає. Є він тільки у Калуші, Івано-Франківську, Яворові і Донецьку. Все. Дійшло до того, що у новому сезоні відмінили 1-й тур чемпіонату, оскільки ані Харків, ані Київ не мають льоду. Тому що за лід треба платити, а фінансування з боку держави просто немає. Нехай це моє особисте бачення, але вважаю, що хокей як вид спорту в Україні вирішили поховати. Тому буде дуже шкода, якщо ми це все зараз загубимо.

Галицький кореспондент

 

08 Жовтня 2010, 14:33
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Спорт:
НОВОРІЧНИЙ ЧЕМПІОНАТ
30 Грудня 2016, 12:45
Нагороження кращих спортсменів за підсумками 2016 року
30 Грудня 2016, 6:43
В Івано-Франківську відбувся II Всеукраїнський турнір з боксу
28 Грудня 2016, 15:18
НОВОРІЧНІ СПОРТИВНІ ІГРИ серед молоді з обмеженими можливостями
28 Грудня 2016, 6:43
Відбулись традиційні дитячі змагання “Новорічні старти”
27 Грудня 2016, 12:18
ІФНТУНГ отримав нагороду за спортивні досягнення
26 Грудня 2016, 18:58
Всеукраїнський турнір з боксу
26 Грудня 2016, 6:34
В облдержадміністрації нагородили найкращих спортсменів Прикарпаття
23 Грудня 2016, 9:19
Відбулися змагання до Дня Святого Миколая
22 Грудня 2016, 14:30
Коломиянин отримав кубок кращого боксера року
22 Грудня 2016, 11:22
В Івано-Франківську відбувся відкрити кубок з боксу серед юнаків
20 Грудня 2016, 10:58
Спортивні змагання до Дня Святого Миколая
20 Грудня 2016, 7:13
У франківській школі №15 відкрили футбольне поле на штучній траві
19 Грудня 2016, 21:22
Міські спортивні змагання серед дітей з функціональними обмеженнями
16 Грудня 2016, 6:40
Франківці зіграють з португальцями у футбол
15 Грудня 2016, 10:09
Спортивно-мистецьке свято "Воїн року"
15 Грудня 2016, 7:39
У Богородчанах депутати облради відсвяткували професійне свято на волейбольному майданчику
09 Грудня 2016, 13:20
6 золотих медалей привезли франківські студенти-медики зі світового чемпіонату з гирьового хортингу
08 Грудня 2016, 20:31
Спортсмен зі Снятинщини виборов “золото” на чемпіонаті в Грузії
08 Грудня 2016, 18:59
Коломиянка Вероніка Івасюк виборола золоту медаль в Ізраїлі
07 Грудня 2016, 16:32
ФК "Тепловик" змінив назву
07 Грудня 2016, 13:39
Студент Коломийського навчально-наукового інституту Олександр Лесько став призером чемпіонату України з пауерліфтингу
07 Грудня 2016, 9:20
Тенісистка Вікторія Гоголь розпочинає змагання з перемоги
06 Грудня 2016, 16:32
Франківчанка Анастасія Романюк – кращий арбітр чемпіонатів України серед жінок
06 Грудня 2016, 11:25
Громадськість Прикарпаття відзначила Міжнародний день інвалідів
06 Грудня 2016, 8:55