Виконання розпорядження голови Івано-Франківської ОДА про оформлення освітніми закладами області актів на землю до 1 жовтня цього року наштовхнулося на низку перешкод. і найбільша з них — сусідські апетити місцевих підприємців і селян: шкільні дворики та спортивні майданчики разди так «пообгризали», що з роками з цим звиклися — почали видавати бажане за дійсне, а освітянське — за своє. А руйнування шкільних огорож чи навіть нічне «перенесення» спортивних споруд у двориках стало явищем буденним і безкарним. Недавно керівництво та батьківський комітет ЗШ I-II ст. у селі Лугах на Рожнятівщині звернулися до керівництва райдержадміністрації за допомогою в одержанні державного акта на право власності на шкільну земельну ділянку, а матері поінформували журналістів, що не пустять своїх дітей до школи, бо шкільне подвір’я стало «прохідним двором» — небезпекою для маленьких лугівчан.

Суд відбувся — страх не минув

Луги — невеличке гірське село на Рожнятівщині. І школа маленька — понад 100 учнів, ще й розкидана в селі по кількох корпусах.

— Там, де нині магазин підприємця Михайла Семкулича — поруч із нашим корпусом №3 для наймолодших, колись був шкільний будинок, — пояснює директор школи Галина Рішко. — У цьому будинку жили вчителі. А відтак була спальня для шестирічок. Десь у 2005 році якимось чином підприємець викупив ці приміщення. А землю довкола — ні. Обіцяв утримувати шкільну їдальню. Вже у 2006 році захотів викупити і землю — до шести сотих, майже третину всього шкільного двору. Тож у серпні того ж року звернувся до сесії сільської ради. Але депутати проголосували за виділення підприємцю в оренду для обслуговування приміщення тільки трьох сотих. Бо на цьому місці, за генпланом села, споруджуватиметься нова школа. і Михайло Семкулич почав судитися. Та програв усі суди — від Івано-Франківського господарського до Вищого адміністративного суду України...


— А чому ж ви звернулися до райдержадміністрації?

— Після рішення суду два роки тому ми спробували було обгородити шкільний двір. Але наші сусіди не дали. Хтось зруйнував і частину шкільної огорожі, а вночі перенесли баскетбольний щит, зменшивши площу спортмайданчика. Нам зрозуміло, що наші плани перешкоджають самовільно влаштованій під’їзній дорозі через шкільне подвір’я. Дорога вигідна і тому ж підприємцю — його перевізник часто або проїжджає до своєї оселі мікроавтобусом через шкільний двір, або навіть залишає транспорт на ніч на спортивному майданчику. Хоч є для цього інша дорога, вона, до речі, позначена і в плані села. Я живу на тій вулиці і знаю, що через шкільний двір ніколи не було дороги. Була стежка і перелаз. Подвір’я наразі необлаштоване. І зрозуміло, що матері погрожують не пускати дітей до школи — переживають за їх безпеку. Порадившись із керівництвом райвідділу освіти, ми вирішили виробити акт на землю, щоб відтак обгородити шкільний двір. У травні цього року за участю депутата обласної ради Наталії Мельник і депутата райради Миколи Кравця відбулася напружена сесія сільської ради, яка затвердила нам проект землевідведення. Та несподівано у Державному відділі земельного кадастру Рожнятівського району, коли матеріали пройшли обласну інстанцію, відмовилися видавати акт на землю. Виявилося, що через скарги сусідів. А що я маю сказати батькам? То маленькі діти, двір нарозтвір, хто хоче їдеѕ Хіба до біди далеко? Тож ми і поїхали до керівництва району. Хоч ще в серпні ми ознайомили керівника райдержадміністрації з ситуацією. Тоді Микола Філіпович говорив, що все буде добре. Та й тепер при батьках пообіцяв, що особисто приїде разом з комісією й у всьому розбереться.

У кожного своя дорога

... У Лугах біля дороги через шкільний двір того дня зібралося чимало жителів села, батьки школярів, керівництво школи, депутат райради Микола Кравець, підприємець Михайло Семкулич та ін. І кожна сторона криком шукала найвагоміші аргументи. Матері разом із директором школи Галиною Рішко та депутатом райради Миколою Кравцем переконували селян і документально підтверджували факти проти дороги, інші навперебій галасували, що дорога через шкільний дворик була завжди. Серед селян ми зустріли й одного із старожилів Лугів, тож Микола Вовк, якому вже минуло 80, нам однозначно підтвердив: «На цьому місці дороги не було ніколи. Була стежкаѕ» Що це так, ми довідалися і з світлини кінця 80-х (див. фото на 4-й стор.), де чітко видно: шкільний двір обгороджений, а жодної дороги нема.

Серед сільського галасу нам вдалося почути коментар і підприємця Михайла Семкулича. Бо, як переконане керівництво школи, саме йому і його робітникам найбільш вигідне таке сільське збурення через дорогу.

— Кажуть, що шкільні сусіди понаписували скарги до області і району, бо ця дорога передусім вигідна вашим водіям — зручно автобуси до осель своїх підганяти чи й на ніч припарковувати на шкільному майданчику?

— Я вважаю, що шкільне подвір’я має обов’язково бути загороджене. Але в рамках визначених меж. Бо у будівельному паспорті деяких сусідів зазначено заїзд до їх обійстя з центральної дороги — тобто якраз цією дорогою. А ширина іншої вулиці — два з половиною метри — нікого не задовольняє. Проблема проїхати вантажівкою. Тож нехай школа проїжджу частину залишить, а решту території собі обгороджує. Є й інше — школа не має рішення сесії сільської ради про надання дозволу для виготовлення проекту відведення земельної ділянки. І виготовляли проект без цього дозволу. А якщо є — то «ліве» рішення, якого я як депутат сільради ніколи не бачив.

— А які власне ваші інтереси у цьому спорі? Ви ж усі суди програли?

— Нема жодних. Я маю цю будівлю і три соті землі.

— А ваш перевізник хіба не курсує час від часу дорогою через шкільне подвір’я?

— З того часу, як хотіли загородити двір школи, він сюди не заїжджав жодного разу — їде по іншій вулиці. Жителі вулиці можуть підтвердити.

— А чому взагалі ваш мікроавтобус їде тією вулицею? Це що, його маршрут?

— Бо там його обійстя.


— І там «ночує» автобус?

— Ні, в гаражі. В «Рожнятівагрохімі».

— То цією дорогою через шкільне подвір’я, кажете, автобус не їздить?

— Частково заїжджає. Та й хіба о сьомій годині ранку є діти на подвір’ї?

— І це нормально?

— Подвір’я ще не зовсім шкільне, бо школа не виготовила акта на землю. А як виготовить — то подвір’я буде шкільним.

— Хіба треба чекати акта? А якщо станеться, боронь Боже, біда — хто відповідатиме?

— Якщо дитина забіжить під мій автобус — то я.

Половина шкіл — без актів на землю

Підприємницька логіка «цікава» й водночас небезпечна: є акт на землю — шкільна територія, нема — нічия. Якщо таким чином мислити, то половину шкіл Рожнятівщини (а в області ситуація не краща) треба було б розгородити. Бо, за інформацією Державного відділу земельного кадастру Рожнятівського району, із 40 освітніх закладів навіть 20 не мають актів на землю.

Титульну сторінку акта на землю для Лугівської школи ми вже надрукували, а через скаргу подальше оформлення припинили до з’ясування, — коментує начальник Держвідділу земельного кадастру Рожнятівського району ірина Грицьків. — Бо скасовують такі акти тільки через суд.

— Скільки таке з’ясування може тривати?

— Скарга надійшла до нас 29 вересня. Наскільки мені відомо, на відповідь нормативами передбачено 30 днів. Чекаємо висновків комісії.

— Чи багато шкіл у районі вже мають такі акти на землю?

— Приблизно 15. В інших школах — на тій чи іншій стадії виготовлення. Для освітніх закладів акти на землю ми виписуємо першочергово.

...Наразі керівництво Лугівської школи і батьки надіються на продуктивну роботу комісії Рожнятівської РДА, а Державний відділ земельного кадастру — на її висновки. Чужа ж дорога і далі немилосердно розпанахує село.

P. S. У п’ятницю Лугівська ЗШ залишилася без своїх наймолодших учнів — таким чином батьки першокласників відповіли на зволікання місцевої влади з вирішенням проблеми. «Упродовж тижня і ми, і батьки школярів очікували обіцяного приїзду комісії з райдержадміністрації, яку мав намір очолити особисто керівник РДА Микола Філіпович. Крім журналістів «Галичини» та «Новин Підгір’я», ніхто не зреагував. Батьки тривожаться за безпеку своїх дітей», — повідомила директор школи Галина Рішко. Того ж дня — як резонанс — комісія на чолі з головою РДА відвідала школу. Висновки будуть згодом, та вже у понеділок першокласники відновили навчання.
12 Жовтня 2010, 11:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 12 Жовтня 2010, 11:14
Відповісти

Автор: , 12 Жовтня 2010, 17:40
Відповісти

Автор: , 31 Жовтня 2010, 18:57
Відповісти

Автор: , 31 Жовтня 2010, 19:53
Відповісти

Автор: , 30 Жовтня 2010, 15:45
Відповісти

Автор: , 31 Жовтня 2010, 19:03
Відповісти

Автор: , 31 Жовтня 2010, 19:19
Відповісти

Автор: , 29 Жовтня 2010, 14:39
Відповісти

Автор: , 12 Жовтня 2010, 21:48
Відповісти

Автор: Mykola (UK), 12 Жовтня 2010, 22:05
...and all these take place in the country where nearly each month they open new church, where everybody is THE "genuine christian", where they greet one another with "CLABA ICYCY XPUCTY"... 4OPTOBA LUTSEMIPHA TEPUTOPIR, BYT' TU PROKLRTA!
Відповісти

Автор: , 13 Жовтня 2010, 7:31
Відповісти

Автор: , 13 Жовтня 2010, 8:56
Відповісти

Автор: , 31 Жовтня 2010, 19:09
Відповісти

Автор: , 31 Жовтня 2010, 21:36
Відповісти

Автор: , 13 Жовтня 2010, 9:26
Відповісти

Автор: , 13 Жовтня 2010, 10:02
Відповісти

Автор: , 27 Жовтня 2010, 11:45
Відповісти

Автор: , 13 Жовтня 2010, 20:55
Відповісти

Автор: , 25 Жовтня 2010, 22:26
Відповісти

Автор: , 27 Жовтня 2010, 12:53
Відповісти

Автор: , 31 Жовтня 2010, 16:13
Відповісти

Автор: , 31 Жовтня 2010, 19:31
Відповісти

Автор: , 31 Жовтня 2010, 18:31
Відповісти

Автор: , 31 Жовтня 2010, 21:20
Відповісти

Автор: , 31 Жовтня 2010, 19:48
Відповісти

Автор: , 27 Жовтня 2010, 20:33
Відповісти

Автор: , 29 Жовтня 2010, 15:37
Відповісти

Автор: , 31 Жовтня 2010, 18:36
Відповісти

Автор: , 31 Жовтня 2010, 19:42
Відповісти

Автор: , 29 Жовтня 2010, 19:05
Відповісти

Автор: Vasia , 23 Грудня 2010, 7:20
Yolki Palki Ale Tu Afera Krupnooho Standartu. w PL Polszczi je napryklad takie prawo kotre zaboroniaje prodawaty alkohol blyżcze niż chyba 150m wid szkoly.
Відповісти

Автор: , 23 Грудня 2010, 17:38
Відповісти

Автор: , 19 Березня 2011, 19:14
Відповісти

Автор: , 31 Жовтня 2010, 7:44
Відповісти

Автор: , 02 Листопада 2010, 7:38
Відповісти

Автор: , 02 Листопада 2010, 10:34
Відповісти

Автор: , 31 Жовтня 2010, 18:22
Відповісти

Автор: , 30 Жовтня 2010, 14:45
Відповісти

Автор: , 31 Жовтня 2010, 19:13
Відповісти

Автор: , 29 Жовтня 2010, 19:12
Відповісти

Автор: , 31 Жовтня 2010, 21:53
Відповісти

Автор: , 31 Жовтня 2010, 10:58
Відповісти

Автор: , 02 Листопада 2010, 12:56
Відповісти

Автор: , 03 Листопада 2010, 15:32
Відповісти

Автор: , 03 Листопада 2010, 15:55
Відповісти

Автор: , 03 Листопада 2010, 21:10
Відповісти

Автор: , 05 Листопада 2010, 10:40
Відповісти

Автор: , 07 Листопада 2010, 20:50
Відповісти

Автор: , 08 Листопада 2010, 18:04
Відповісти

Автор: , 14 Листопада 2010, 13:48
Відповісти

Автор: , 16 Листопада 2010, 19:36
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47