Алкогольні, слабоалкогольні напої та пиво в Івано-Франківську з 21 жовтня заборонено продавати у роздрібній торговельній мережі міста з 22.00 до 8.00. Таке рішення прийнято у вівторок на сесії міської ради. За нього проголосували 36 депутатів, проти — двоє, утримався — один.

Цей свій крок у боротьбі із «зеленим змієм» міськрада мотивувала тим, що чимало підприємств торгівлі, які і в нічний час реалізують алкоголь уроздріб, розміщені в житлових будинках, а це створює незручності їх мешканцям. Непокоїть депутатів і досить поширене розпивання спиртного молоддю, зокрема в пізній час.

Як пояснив начальник управління торгівлі міськвиконкому ігор Витриховський, продавців магазинів — порушників, які торгуватимуть алкоголем уночі, штрафуватимуть. Він також уточнив, що заборона на продаж цих напоїв у нічний час не стосується закладів громадського харчування.

Депутати вирішили розробити й затвердити на одній з наступних сесій міськради цілу комплексну програму щодо запобігання зловживанню алкогольними та слабоалкогольними напоями жителями міста. До речі, нині в Івано-Франківську аж 635 закладів здійснюють роздрібну торгівлю алкоголем.

Заборонити торгівлю спиртним у нічний час, як зазначила депутат міської ради Ліліана Сімонович, вона з багатьма своїми колегами ініціювали першими в Україні — ще в червні. Але тоді проект такого рішення не набрав у сесійній залі необхідної кількості голосів. Отож іванофранківців випередили міськвиконкоми Львова та Ужгорода, які заборонили продавцям супермаркетів та інших магазинів відпускати покупцям алкоголь уночі. Про аналогічний намір заявляє і столична влада.

Втім, одна справа — прийняте благе рішення, інша — домогтися ефективного його виконання. Експерти також застерігають, що заборона продавати вроздріб алкоголь уночі може призвести до організації підпільної торгівлі такими напоями, в тому числі і недоброякісним спиртним. Зрештою, половинчастість цього заходу в тому, що згадана заборона не поширюється на ресторани, бари, нічні клуби, куди в пізній час можуть відправитися любителі «промочити горло» горілкою чи пивом.

Коментарі:

Наш кореспондент водночас поцікавився думкою представників окремих магазинів Івано-Франківська, яких безпосередньо зачепить рішення депутатів міської ради.

Валентина Олексіївна, представник магазину «Водолій», який працює з 8.00 і до 23.00:

— Більшість наших покупців — це сусіди, які живуть у моєму і прилеглих будинках у мікрорайоні «Каскад». Тож не продати комусь пляшку горілки чи пару пляшок пива, а особливо коли у них гості — день народження або якась інша подія у сім’ї, а «Хортиця» чи вино несподівано закінчилися, то мене знайомі просто не зрозуміють. Ми наразі вирішили, що працюватимемо, принаймні до кінця зими, лише до 22-ї години. Щоб не порушувати рішення сесії. А там подивимося. Влада, мабуть, вважає, що ми багато заробляємо. Але насправді це не так. Значні суми платимо за ліцензії на право торгувати спиртним і сигаретами, за значно вищими тарифами, ніж приватні особи, купуємо електроенергію. І звичайно ж, сплачуємо всі податки та обов’язкові платежіѕ Та в незрівнянно гіршій ситуації опиняться ті заклади торгівлі, котрі працюють в орендованих приміщеннях. Мабуть, багатьом просто доведеться закритися.

 

Михайло Васильович, представник магазину «Олеся», що працює цілодобово:

— Особисто мене найбільше здивувало, на якій підставі депутати міськради без будь-якого попередження, без врахування думки власників та колективів магазинів ухвалили своє рішення. Можливо, хотіли не відстати від львів’ян, котрі проголосували за заборону торгівлі спиртним у нічний час ще раніше? Але чи дозволить це досягти тієї благородної мети, яку декларують? На моє переконання, рішення депутатів дасть лише поштовх відновленню підпільної торгівлі розведеним спиртом та низькоякісною, а то й небезпечною для іванофранківців горілкою невідомо чийого приготування.

Але найголовніше, що це рішення призведе до серйозних соціальних і фінансових втрат. Бо багато закладів торгівлі або взагалі зачиняться, або вимушені будуть відмовитися від цілодобового режиму роботи. А що це означає? Якщо у магазині нині працюють десятеро продавців, то через невиважене рішення більшості депутатів щонайменше п’ятеро вже найближчим часом втратять роботу, а Пенсійний фонд — відрахування, які приватні підприємства та підприємці сплачують з заробітку найманих працівників. Ті, хто взагалі вимушений буде закритися, ще й перестануть платити за ліцензію. А це дві з половиною тисячі гривень щокварталу.

Зрештою, що там казати. Мій колега орендує приміщення під цілодобовий магазин, завдяки чому 14 тисяч гривень отримують орендар і комунальні підприємства Івано-Франківська за надані послуги. Він обурений. Бо, найімовірніше, доведеться зачинити заклад. і я запитую себе: хто виграє від того, що працівники магазину залишаться без роботи, а за склом з’явиться ще одне оголошення «Приміщення здається в оренду»?

Степан Паранюк, представник магазину «Геркулес», що працює цілодобово:

— Я за те, щоб спиртні напої не продавати не те що дітям, але, можливо, і молодим людям. Наприклад, до 21 року. І тут справді потрібно ввести навіть великі штрафи для працівників торговельних закладів та жорсткий контроль. Можна, наприклад, як це зробили на стадіонах, встановити відеоспостереження з тим, щоб перевірники в будь-який час могли переглянути запис та проконтролювати продавця. Сам я не хочу заробляти на споюванні нашої молоді. Але водночас вважаю, що рішення, яке ухвалили депутати, не є правильним, бо цієї проблеми воно не вирішить. В івано-Франківську вже було раніше так, що у нічний час ніде було купити пляшку горілки чи вина. і що? Молодь, яка могла собі це дозволити, брала таксі та їздила на вокзал. А тепер буде, певно, їхати до ресторану чи кафе... Але і вони, і ми однаково платимо за ліцензію. А що робити старшій людині, до якої несподівано завітали пізно ввечері гості? Чи день народження? Знову, як раніше, шукати фальсифікат?

А крім цього, є ще суто юридичні питання. На підставі якого закону забороняється торгівля спиртним після 22-ї години? А якщо законодавчо таку заборону не встановлено, то за що штрафувати магазини? і яким чином легалізовувати ці штрафи та куди переказувати гроші? Тобто є запитання...


Асоціація «Міжнародне бюро вина і коньяку» (МБВК) звернулася до прокурорів Львова, Ужгорода та Івано-Франківська з проханням про внесення протесту на рішення міських рад щодо обмежень на торгівлю міцними алкогольними напоями в нічний час. На думку фахівців бюро, рішення міських рад ухвалено з порушенням вимог чинного законодавства і місцеві ради перевищили свої повноваження. Зокрема, згідно з Постановою Кабміну від 30.07.1996 р. № 854 «Про затвердження Правил роздрібної торгівлі алкогольними напоями» режим роботи спеціалізованих магазинів, спеціалізованих відділів, секцій встановлює суб’єкт господарської діяльності за узгодженням з органами місцевого самоврядування, але не в односторонньому порядку — органами місцевого самоврядування. «Враховуючи те, що порушення чинного законодавства України має очевидний характер і може завдати істотної шкоди інтересам держави, інтересам виробників алкогольних напоїв, інтересам підприємств торгівлі та інтересам громадян, «Міжнародне бюро вин і коньяку» звертається з проханням внести від імені прокуратури протест на рішення міських рад» — йдеться у повідомленні прес-служби МБВК.

 

12 Жовтня 2010, 12:22
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: Mykola (UK), 12 Жовтня 2010, 22:08
...good business for "black market" !
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30