Щойно минув 21 рік від заснування лерендарної політичної сили, якій судилося разом з українським народом відновити державну незалежність України, — Народного руху України. У вересневі дні 1989 року в Києві відбувся установчий з’їзд НРУ. На ньому були ухвалені декларація про створення НРУ, програма і статут організації, ухвалена відозва «До народу України», а також низка звернень. Їхні назви говорять самі за себе: «До всіх неукраїнців в Україні», «До українців, що проживають на території УРСР і обрали своєю рідною мовою російську», «Проти антисемітизму», «На підтримку прагнень кримськотатарського народу»... Однією з найактивніших структур НРУ була і є Івано-Франківська крайова організація. З її головою Ігорем Шумегою і веде розмову наш кореспондент.

— Це був час небувалого піднесення наших краян, національного пробудження українців. Саме завдяки галичанам Рух став таким потужним і реалізував прагнення українського народу до створення незалежної Української держави. Він дійсно був тоді рушієм всеукраїнського здвигу. Згадаймо лише такі акції, як «Живий ланцюг» до Дня злуки ЗУНР та УНР у 1990 році, відзначення 500-ліття запорізького козацтва, вшанування нашої історії під Берестечком, Батурином, у Лубнах, Хотині. А якою потужною у Верховній Раді була фракція «Народна рада», більшістю в якій були представники Західної України. Саме вона мала вирішальний вплив на ухвалення доленосних документів, а Рух, очолюваний В’ячеславом Чорноволом, спричинився до перемоги на Всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991 року за незалежність України.

— Але з часом Рух із загальнонаціональної громадської організації став партією. Як на мене, ми всі на цьому втратили...


— Річ у тім, що в 1993 році було ухвалено закон про те, що у виборах можуть брати участь лише партії. Тому й вирішили реорганізувати Рух у партію, яка може брати участь у виборах.

— В історії Руху є й такі сторінки, коли він розколювався, ставав основою створення інших партій...

— Так. Маємо визнати, що з Руху зародилось більше десятка партій демократичного спрямування. Зрештою, і «Наша Україна» бере свій початок значною мірою з Руху. Протягом усіх 20 років, і навіть після Помаранчевої революції, були спроби ліквідувати Рух як партію і розчинити його в інших політпроектах. У 2000-му Рух зачохлив свої знамена і став часткою людських сподівань під назвою «Наша Україна»,  тривалий час був захований за атрибутикою і політикою іншої партійної сили. Останні вчинки, на мою думку, показали хибність дій, а вибори президента 2010 року засвідчили, що Україні й надалі потрібна така ідеологічна сила, як Народний рух Україниѕ Але ми вистояли й відстояли Рух, хоч і не без втрат. На початку року крайова організація провела перереєстрацію членів партії. Під час цього процесу деякі люди з різних причин не перереєструвались, а ті, які вже  відійшли від організації, повернулись до неї і далі  повертаються. Підсилились Рожнятівська, Калуська районні, Коломийська, Болехівська міські організації, вистояла й активно зростає Івано-Франківська міська. Сьогодні ми чітко знаємо, скільки нас є, хто ми і що можемо.

— І впевнено йдете на вибори.

— Так. Конференція крайової організації одностайно підтримала виборчий список, у якому відомі в краї люди —  науковці, фахівці, професіонали в різних галузях суспільного життя. Це і професори Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Богдан Мицкан, Михайло Романюк, Михайло Кривень, один із засновників Руху  архітектор Ярослав Шевчук і багато інших.

— Але ви і нині маєте в обласній раді своє представництво.

— У чинній обласній раді є депутатська група НРУ. Це Ярослав Єфімчук, ірина Ткачук, Роман Сушко, Зеновій Васильків і ваш візаві. Вона активна і з усіх питань відстоює інтереси обласної громади.

— А якою була позиція вашої групи тоді, коли потрібно було стати на захистукраїнських інтересів і виступити проти підписання «Харківських угод»?

— Ми були на всіх засіданнях сесій обласної ради — чи це стосувалось «Харківських угод», чи заборони підвищення ціни на газ і комунальних тарифів, чи недопустимості ухвалення Верховною Радою закону про двомовність. Ми завжди одностайно підтримували й підписували звернення обласної ради щодо цих та інших питань. І так, на користь обласної громади, ми діяли впродовж усієї каденції.

— Рухівська команда пішла на вибори в усіх районах?

— Безперечно. Ми прагнемо мати своїх представників у сільських, селищних, міських, районних і обласній радах. Адже саме там вирішуються насущні людські проблеми. Від органів місцевого самоврядування значною мірою залежать стан доріг, екологія, ремонт дахів і під’їздів, розвиток туристичної сфери, соціальної інфраструктури, інвестицій, зрештою, зайнятість людей і працевлаштування. Практично в усіх районних округах маємо кандидатів у депутати. Зауважу, що в наші списки також увійшли колишні представники інших політичних сил і позапартійні —  авторитетні громадські діячі й фахівці. Девіз, із яким Рух іде на вибори, — «Не бійся! Не зраджуй! Не мовчи!».

— Чи не могли б Ви обррунтувати його?

— З приходом режиму Януковича ми, здається, повернулися до стану кінця 80-х — початку 90-х років минулого століття, коли йшов тотальний наступ на все українське. Тоді в нас було більше сміливості й мужності протистояти наступу тоталітарного режиму. Сьогодні ж дехто втратив віру, розчарувався і збайдужів до українських проблем. Щоб подолати це, необхідно згадати, якими ми були в 90-х, які перепони долали. Тому Рух і йде на вибори. Впевнений, справжній рухівець завжди вірив в Україну, ніколи не боявся, не мовчав, не зраджував своїх цінностей. Приємно, що за ці роки в Рух прийшло молоде покоління. Діє Молодий рух і в нашому краї. Його очолює енеррійний активіст Олег Савка. Ми дуже сподіваємося, що молодорухівці як змужніле покоління української незалежності гідно продовжать справу своїх попередників. Отож у нинішній ситуації якраз на часі девіз «Не бійся! Не зраджуй! Не мовчи!». Ми розраховуємо на велику підтримку і рухівців 90-х, і рухівців наступних років, їхніх прихильників, та усієї нашої великої рухівської родини, всієї спільноти.

— Тож побажаю вам успіхів.
12 Жовтня 2010, 13:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Політика:
Головою Космацької ОТГ обрали діючого голову сільської ради
19 Грудня 2016, 18:31
У Тлумачі 12 партій змагатимуться за 26 депутатських мандатів
16 Грудня 2016, 18:54
Три територіальні громади Коломийщини через тиждень обиратимуть місцеву владу
08 Грудня 2016, 18:06
Троє прикарпатців увійшли до складу політради партії "Укроп"
28 Листопада 2016, 8:37
На Прикарпатті стартувала підготовка до перших виборів в об’єднаних громадах
08 Листопада 2016, 20:04
18 грудня у семи ОТГ Івано-Франківщини відбудуться вибори
11 Жовтня 2016, 9:43
На Прикарпатті 8 об’єднаних громад чекають на вибори
04 Жовтня 2016, 20:39
Михайло Королик очолив Івано-Франківську обласну організацію ВО "Свобода"
20 Вересня 2016, 21:28
ЦВК прийняла 100% протоколів з ОВК. Переміг Віктор Шевченко
18 Липня 2016, 20:16
Чесно: Вибори на Прикарпатті – змагання політичних обіцянок
14 Липня 2016, 18:27
Левко Лук’яненко у Франківську: “Сьогодні потрібно зробити парламент більш гідним”
12 Липня 2016, 16:17
У виборах по 85 округу члени ДВК від “технічних” кандидатів де-факто працюватимуть на одного кандидата
06 Липня 2016, 20:05
У Калуші на базарі Тягнибок агітував за кандидата від “Свободи”
04 Липня 2016, 10:07
Вибори на Прикарпатті: коли і кого з кандидатів ми почуємо і побачимо?
01 Липня 2016, 13:17
У виборчому окрузі №85 виборців спокушають безкоштовними святами, подарунками та екскурсіями
30 Червня 2016, 11:50
Велика кількість кандидатів – політична технологія для дезорієнтації виборців, – М.Лисюк голова КВУ в області
24 Червня 2016, 14:29
Стали відомі імена ще трьох кандидатів у парламент по округу №85
16 Червня 2016, 8:07
На калуському окрузі зареєстровано вже дев’ять кандидатів
13 Червня 2016, 17:20
ОПОРА: ЦВК зареєструвала ще 3 кандидатів по округу №85 та здійснило заміну у складі комісії
08 Червня 2016, 12:23
На Прикарпатті селяни не пішли голосувати, тому що не впевнені, що їм виділять кошти на дитячий садок
28 Березня 2016, 20:53
Нині в «Правому секторі» відбуваються неконтрольовані процеси, – Ярош
26 Лютого 2016, 18:58
Сич стверджує, що сесію обласної ради не скликають через БПП
26 Листопада 2015, 21:23
Ігор Насалик привітав Руслана Марцінківа з перемогою
16 Листопада 2015, 17:43
ЦВК оприлюднила інформацію про явку в другому турі місцевих виборів
16 Листопада 2015, 15:21
Івано-Франківська ТВК оголосила результати виборів в Івано-Франківську
16 Листопада 2015, 12:02