Наш співрозмовник — голова обласної організації Всеукраїнського об’єднання партії «Батьківщина» народний депутат України Дмитро Шлемко.

— Якщо мені не зраджує пам’ять, пане Дмитре, то наше останнє спілкування з вами відбулося незадовго до другого туру президентських виборів-2010. Тоді ви заявили про те, що від результату цих виборів залежатиме майбутнє нашої держави, бо на кін, як ви дослівно висловились, поставлено не лише європейський вибір України, а й її суверенітет і територіальну цілісність. Чи не змінили ви своєї думки тепер, на дев’ятому місяці урядування біло-синього Президента Януковича та його команди?

— Відповідаючи на ваше запитання, хочу зацитувати слова відомого вченого-суспільствознавця дочки української поетеси Ліни Костенко Оксани Пахльовської, сказані недавно в інтерв’ю газеті «День». Характеризуючи нинішній стан українства, вона зокрема зазначила, що в парі з біло-синіми «повилазили на світ Божий ящури з радянських печер, повдягалися в міністерські й депутатські костюми і наповнили країну смородом недорозкладеного тіла радянської імперії». Влучніше від Оксани Пахльовської про те, що відбувається нині в Україні, мабуть, і не скажеш...

Очевидним для мене є той факт, що нині відбувається інтенсивний процес узурпації влади донецькими на всіх рівнях. Дієвим інструментом для цієї узурпації влади є і рішення Конституційного Суду стосовно скасування так званої політреформи. Невдовзі вся повнота влади в Україні сконцентрується в руках однієї людини — Президента Януковича. Цю владу з повним правом можна буде назвати конституційною монархією. Такий стан речей, як на мене, вельми небезпечний, бо ніхто нині в Україні та за її межами не може передбачити, які рішення прийматиме новий гарант Конституції.

- На які ще «новели», на вашу думку, можуть у майбутньому очікувати українці від нової влади?

— На прийняття закону про мови, який на корені знищить усе українське в Україні та перетворить нашу державу в таку собі Малоросійську губернію. А ще нова влада продовжуватиме цинічно обманювати українців. Напередодні президентських виборів, як ви пригадуєте, «регіонали» обіцяли українцям «вже сьогодні» запровадити мінімальну зарплату на рівні 1 500 гривень, а мінімальну пенсію та прожитковий мінімум на рівні 1 300 гривень. З часу президентських виборів минуло вже вісім місяців, а мінімальна зарплата й досі становить 907 гривень, прожитковий мінімум — 861 гривню, а мінімальна пенсія — 723 гривні.

Як мовиться, коментарі зайві.

У той же час ціни на продукти харчування зростають стрибкоподібними темпами, що свідчить про високий ступінь розкрученої інфляції, невміння нових можновладців проводити економічні реформи та запроваджувати державне регулювання економікою країни. Переконаний у тому, що перші платіжки, які отримає міське населення за надані йому комунальні послуги, приведуть його до шокового стану. Кожен українець опиниться перед дилемою, де взяти гроші на харчування та одяг.

Не можу не сказати і про те, що уряд Азарова у першому півріччі цього року спричинився до багатомільярдної емісії. На вимогу МВФ заради отримання чергового траншу позики він готовий піти на збільшення пенсійного віку для жінок до 60 років, збільшення пенсійного стажу, поетапного через кожні півроку збільшення на 50 відсотків ціни на газ тощо. Усі ці соціально-економічні «новели» нової влади свідчать лише про те, що «регіоналам», які ще донедавна нещадно шельмували уряд Ю. Тимошенко, абсолютно байдужа доля мільйонів українців, а заради утримання влади у своїх руках вони готові запровадити в державі диктатуру.

- Що, на вашу думку, очікує в майбутньому українців у духовно-гуманітарній царині?

— У контексті заданого вами запитання варто нагадати нашим краянам слова одного з ідеологів Партії регіонів міністра освіти та науки Дмитра Табачника: «Галичани — це лакеї, які ледь навчились мити руки, які практично не мають нічого спільного з народом Великої України ні в ментальному, ні в конфесійному, ні в лінгвістичному, ні в політичному плані». Такі слова цей україножер, іншого слова годі й підшукувати, сказав про нас, нащадків короля Данила Галицького. Люди, які прийшли нині до влади в Україні, дуже далекі від українства. Для них Україна є лише черговим бізнес-проектом, для успішної реалізації якого можна щось продати, щось купити або принаймні здати в оренду. До речі, буквально днями в Ялті в інтерв’ю телеканалові «Євроньюс» віце-прем’єр Борис Колєсніков заявив, що до кінця свого президентського терміну Віктор Янукович зробить російську мову в Україні другою державною... А ще цей чільник «регіоналів» сказав, що нова влада вже сьогодні готова запровадити в нашій державі подвійне громадянство... Я вже мовчатиму про відверте повсякденне знущання нинішніх можновладців над нашою історією, нашими героями, нашою освітою і наукою тощо. Дивними, якщо не цинічними, видаються на цьому антиукраїнському тлі просторікування деяких наших галицьких новоявлених державних мужів про те, що «Янукович — це український Черчілль», який те і робить, що відстоює наші національні інтереси.

- Насамкінець хотів би почути від вас, Дмитре Васильовичу, декілька слів про суспільно-політичну ситуацію на Прикарпатті напередодні виборів до органів місцевого самоврядування.

— Як і по всій Україні, ця ситуація в нашому краї складна та неоднозначна. Безумовно, головною політичною подією цієї осені для галичан, як і для решти українців, стануть вибори до місцевих органів влади, які відбудуться 31 жовтня. Ці вибори, як лакмусовий папірець, визначать ступінь довіри наших краян до чинної влади. Після приходу до влади в Україні Партії регіонів та її ставленика Віктора Януковича наша політична сила заявила про свою опозиційність до цього режиму. Ми чітко усвідомлюємо, що ті, хто представляє нову владу в нашому краї є звичайнісінькими гвинтиками цього тоталітарного за своєю природою та антиукраїнського за своєю суттю політичного режиму. Однак попри складність нинішньої ситуації я порадив би нашим краянам, як і всім українцям, не втрачати віри у краще майбутнє України. Бо, як відомо, можновладці приходять і відходять, а Україна та її народ залишаються.
19 Жовтня 2010, 12:21
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 19 Жовтня 2010, 15:54
Відповісти

Автор: , 20 Жовтня 2010, 20:35
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Політика:
Головою Космацької ОТГ обрали діючого голову сільської ради
19 Грудня 2016, 18:31
У Тлумачі 12 партій змагатимуться за 26 депутатських мандатів
16 Грудня 2016, 18:54
Три територіальні громади Коломийщини через тиждень обиратимуть місцеву владу
08 Грудня 2016, 18:06
Троє прикарпатців увійшли до складу політради партії "Укроп"
28 Листопада 2016, 8:37
На Прикарпатті стартувала підготовка до перших виборів в об’єднаних громадах
08 Листопада 2016, 20:04
18 грудня у семи ОТГ Івано-Франківщини відбудуться вибори
11 Жовтня 2016, 9:43
На Прикарпатті 8 об’єднаних громад чекають на вибори
04 Жовтня 2016, 20:39
Михайло Королик очолив Івано-Франківську обласну організацію ВО "Свобода"
20 Вересня 2016, 21:28
ЦВК прийняла 100% протоколів з ОВК. Переміг Віктор Шевченко
18 Липня 2016, 20:16
Чесно: Вибори на Прикарпатті – змагання політичних обіцянок
14 Липня 2016, 18:27
Левко Лук’яненко у Франківську: “Сьогодні потрібно зробити парламент більш гідним”
12 Липня 2016, 16:17
У виборах по 85 округу члени ДВК від “технічних” кандидатів де-факто працюватимуть на одного кандидата
06 Липня 2016, 20:05
У Калуші на базарі Тягнибок агітував за кандидата від “Свободи”
04 Липня 2016, 10:07
Вибори на Прикарпатті: коли і кого з кандидатів ми почуємо і побачимо?
01 Липня 2016, 13:17
У виборчому окрузі №85 виборців спокушають безкоштовними святами, подарунками та екскурсіями
30 Червня 2016, 11:50
Велика кількість кандидатів – політична технологія для дезорієнтації виборців, – М.Лисюк голова КВУ в області
24 Червня 2016, 14:29
Стали відомі імена ще трьох кандидатів у парламент по округу №85
16 Червня 2016, 8:07
На калуському окрузі зареєстровано вже дев’ять кандидатів
13 Червня 2016, 17:20
ОПОРА: ЦВК зареєструвала ще 3 кандидатів по округу №85 та здійснило заміну у складі комісії
08 Червня 2016, 12:23
На Прикарпатті селяни не пішли голосувати, тому що не впевнені, що їм виділять кошти на дитячий садок
28 Березня 2016, 20:53
Нині в «Правому секторі» відбуваються неконтрольовані процеси, – Ярош
26 Лютого 2016, 18:58
Сич стверджує, що сесію обласної ради не скликають через БПП
26 Листопада 2015, 21:23
Ігор Насалик привітав Руслана Марцінківа з перемогою
16 Листопада 2015, 17:43
ЦВК оприлюднила інформацію про явку в другому турі місцевих виборів
16 Листопада 2015, 15:21
Івано-Франківська ТВК оголосила результати виборів в Івано-Франківську
16 Листопада 2015, 12:02