http://novynar.img.com.ua/img/forall/a/316/81.jpgвиявили співробітники прикарпатської Державтоінспекції та дорожньо-патрульної служби УМВС в області у період з 13 по 17 жовтня. Нагадаємо, що після всім відомої трагедії в місті Марганці Дніпропетровської області, число жертв якої  сягло вже 45 осіб, по всій Україні було оголошено про проведення профілактичних заходів під кодовою назвою «Операція «Перевізник». Ми в одному з номерів газети повідомляли про цю акцію. Навіть конкретно вказали особам, котрі займаються діяльністю у сфері пасажирських перевезень деякі моменти, на які особливо звертатимуть увагу перевірники. При цьому, нагадаємо, наводили і вказівку першого заступника голови ОДА Василя Плавюка, щоби до перевізників не присікалися за дрібні порушення, а фіксували лише те, що може призвести до аварії і т. ін.

І що ми маємо — вже згадані 149 порушень правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту (ст. 131-1 Кодексу України про адміністративні порушення). Тут і здійснення регулярних перевезень пасажирів без укладення відповідного договору або без паспорту маршруту. Відхилення транспортного засобу від визначеного маршруту, не заїзд на автостанцію, порушення встановленого режиму праці і відпочинку водіїв тощо. Останнє, до речі, доволі небезпечне явище. Бо не раз саме втома водія ставала причиною аварій, як правило, з трагічними наслідками.

Хоча не менше небезпечним є перевезення людей технічно несправним транспортом. А таких випадків (ст. 121, ч.1, 2 КУАП) наші правоохоронці протягом  13—17 жовтня зафіксували 71. У 65 випадках довелося вдатися до тимчасового вилучення документів на транспортний засіб або ліцензійних карток. Зауважимо, що до відповідальності притягують не лише водіїв, а й посадових осіб, котрі, наприклад, випускали на маршрути технічно несправні транспортні засоби, дозволяли здійснювати рейси водіям, які не пройшли медогляду. На таких осіб складено 23 адмінпротоколи.

Зауважимо, що нинішня операція не є проведенням якоїсь кампанії.  Працівники ДАІ та ДПС протягом року виявляли випадки порушення Правил дорожнього руху під час здійснення пасажирських перевезень. За дев’ять місяців цього року їх було зареєстровано понад три тисячі. Частина з цих порушень, по суті, могла призвести до аварій.

Але у нас, як відомо, поки грім не вдарить, хлоп не перехреститься. і ось він прогримів. Причому двічі. Адже після трагічного ДТП на Дніпропетровщині, буквально через кілька днів в іншій області знову сталася аварія на залізничному переїзді. Тепер потяг зіткнувся з каретою швидкої допомоги. і знову є людські жертви. Тому днями окремо проводилася перевірка виконання водіями ПДР під час руху через залізничні переїзди. На жаль, і тут картина не дуже втішна. Правоохоронці зафіксували 300 різного роду порушень.
Тому не дивно, що управління транспорту і зв’язку ОДА звернулося до редакції з проханням опублікувати пам’ятку про організацію руху транспортних засобів через залізничні переїзди. Її нам надало Територіальне управління Головавтотрансінспекції в Івано-Франківській області. Міркуємо, її варто знати не лише водіям, а й звичайним пасажирам.

Цю пам’ятку розроблено у відповідності до розділу 20 Правил дорожнього руху України.

1. Водії транспортних засобів можуть перетинати залізничні колії лише на залізничних переїздах.

2. Під’їжджаючи до переїзду, а також починаючи рух після зупинки перед ним, водій зобов’язаний керуватися вказівками і сигналами чергового по переїзду, положенням шлагбаума, світловою та звуковою сигналізацією, дорожніми знаками і дорожньою розміткою, а також переконатися в тому, що не наближається поїзд (локомотив, дрезина).

3. Для пропуску поїзда, що наближається, і в інших випадках, коли рух через залізничний переїзд заборонено, водій повинен зупинитися перед дорожньою розміткою 1.12 (стоп-лінією), дорожнім знаком 2,2, шлагбаумом чи світлофором так, щоб бачити сигнали, а якщо засоби організації дорожнього руху відсутні — не ближче 10 м до найближчої рейки.

4. Якщо перед переїздом немає дорожньої розмітки або дорожніх знаків, що визначають кількість смуг руху, рух транспортних засобів через переїзд дозволяється лише в один ряд.

5. Рух через переїзд забороняється, якщо:
а) черговий по переїзду подає сигнал заборони руху — стоїть до водія грудьми або спиною з піднятим над головою жезлом (червоним ліхтарем чи прапорцем) або з витягнутими в сторони руками;
б) шлагбаум опущений або почав опускатися;
в) увімкнено заборонний сигнал світлофора чи звуковий сигнал незалежно від наявності та положення шлагбаума;
г) за переїздом утворився затор, який змусить водія зупинитися на переїзді;
д) до переїзду в межах видимості наближається поїзд (локомотив, дрезина).

6. Забороняється самовільно відкривати шлагбаум або об’їжджати його, а також об’їжджати транспортні засоби, які стоять перед переїздом, коли рух через нього заборонено.

7. У разі вимушеної зупинки транспортного засобу на переїзді водій зобов’язаний негайно висадити людей і вжити заходів для звільнення переїзду, а якщо це не вдається зробити, він повинен:
а) коли є можливість, послати двох чоловік уздовж колій в обидва боки від переїзду не менш як на 1000 м (якщо одного, то в бік імовірної появи поїзда, а на одноколійних переїздах — у бік гіршої видимості залізничної колії), пояснивши їм правила подавання сигналу зупинки машиністові поїзда (локомотива, дрезини), що наближається;
б) залишатися біля транспортною засобу і, подаючи сигнали загальної тривоги, вживати всіх заходів для звільнення переїзду;
в) у разі появи поїзда бігти йому назустріч, подаючи сигнал зупинки.

8. Сигналом зупинки поїзда (локомотива, дрезини) є круговий рух руки (у світлу пору — зі шматком яскравої тканини чи будь-яким добре помітним предметом, у темну пору доби і в умовах недостатньої видимості — з факелом або ліхтарем). Сигналами загальної тривоги є серії звукових сигналів транспортного засобу, що складаються з одного довгого і трьох коротких сигналів.

21 Жовтня 2010, 12:34
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30