http://news.if.ua/images/news/10/04/21/big_DSC_2280.JPGЦьогорічні вибори до місцевих рад для Івано-Франківської міської організації Партії регіонів є першими, в яких на посаду міського голови Івано-Франківська вона виставила свого кандидата. В  політичних колах обласного центру фактично ніхто й не сумнівався – регіоналів у змаганнях за найвище крісло міськвиконкому представлятиме Богдан Федьків. Принциповий, справедливий, незалежний, послідовний, разом із тим комунікабельний та доброзичливий. Жорсткий, вимогливий управлінець. Саме так відзначають якості Богдана Михайловича не лише його однодумці, а й ідеологічні опоненти.
Інтерв’ю з заслуженим жур налістом України, начальни ком головного управління правової роботи та внутрішньої політики облдержадміністрації, депутатом міської ради Богданом Федьківим ми записали після однієї з чисельних зустрічей кандидата з виборцями. На столі Богдана Михайловича — виборча програма та записник, куди він занотовує пропозиції та прохання громадян. «Івано-Франківськ втомився від політиканства. Треба навести порядок, щоб люди відчули результат. Місту перш за все  потрібні гарні дороги, світло на вулицях, нові робочі місця, а не красиві балачки», – зауважує кандидат ще перед вимкнутим диктофоном.
– Богдане Михайловичу, соціологи минулого тижня оприлюднили результати соцопитування, згідно з якими ви у четвірці лідерів. Що може вплинути на остаточні результати за ці кілька днів? 
– Соціологія — наука цікава. Але я би радив дивитися не на відсотки у цей конкретний момент, а на динаміку. Розумієте, я вже цю динаміку не просто бачу, її відчуваю. Щодня. Навіть щогодини.  Зустрічаюся з людьми на підприємствах, в округах, хтось просто сам приходить до мене чи моїх помічників зі своїми питаннями або за дорученням будинку чи мікрорайону. І кожна така зустріч збільшує кількість моїх прихильників. Це не якісь відсотки, а реальні люди, які мене підтримують. 
А загалом у час нинішньої виборчої кампанії перед очі виборців «викидали» найрізноманітніші рейтинги. Подекуди складалося враження, що рейтинги писали під того чи іншого  кандидата. Одне соціологічне „дослідження” може показувати, що з величезним відривом лідирує кандидат, скажімо, Х, в іншому – кандидат Y. Добре, що в останній тиждень перед виборами, згідно з законом, рейтинги публікувати заборонено. Відповідно не вводитимуть виборців в оману. Що ж до реального рейтингу кандидата від Партії регіонів, то соціологічне дослідження, варто відзначити, не завжди могло бути об’єктивним. Адже Івано-Франківськ досі вважається «помаранчевим», а виборець Партії регіонів радше просто віддасть свій голос, ніж буде про це говорити на вулиці. Тому не важко спрогнозувати, що в результаті виборів різноманітним соціологам варто очікувати несподіванок.
— Що означає передвиборче гасло «Збудуємо навий Івано-Франківськ»?
— Є програма президента «Україна для людей», програма Партії регіонів «Будуємо нову країну», вважаємо, що доречно говорити про розбудову «нового Івано-Франківська».  Якщо нині подивитись на обласний центр, то не можна сказати, що у нього нове обличчя. Фасади запущені, дороги розбиті. Міський голова за два-три місяці до виборів спробував проімітувати активний ремонт вулиць. Хоча всі жителі міста розуміють, що тут більше політичного піару. Дорогами треба займатися протягом року. Ми говоримо, що розвиваємо туристичну галузь та місто європейського взірця. Обласний центр нині у запущеному стані, мережі ніхто не міняв ще з радянських часів. «Теплокомуненерго» монополіст, який би мав надавати теплопостачання в квартири, сьогодні у дуже важкому фінансово-економічному стані. Там понад 74 млн. гривень боргу…
Проте глибина й ефективність майбутніх змін, їх масштабність і цілеспрямованість, які пропонуємо, безпосередньо залежатиме від того, хто прийде до влади на місцях: команда професіоналів-однодумців із представників Партії регіонів, котрі доповнять дієву владну вертикаль від Президента до міської ради і міського голови, чи навпаки – популісти і авантюристи, які керували Івано-Франківськом впродовж двадцяти років і нічого доброго не зробили для його жителів.
Гучні гасла – речі не сумісні з реалізацією конкретних кроків. Наприклад, приходить до влади якийсь представник «Третьої сили», але це ж ті самі перефарбовані «помаранчеві». Вони просто замаскувались.  Без команди, без підтримки області, Кабміну, без президентської вертикалі, без Верховної Ради. І що з того вийде? Ми ж ставимо питання так: є новий  президент з новими повноваженнями, все докорінно змінилось. Є чинний уряд, більшість Партії регіонів представлена у раді. Є прекрасна можливість вирішити соціально-економічні проблеми. Якщо, звичайно, ми цю вертикаль замкнемо донизу – до органів місцевого самоврядування. Наша програма спирається на президентську, тільки деталізована до міських умов і реалій.
— Ви депутат міської ради нинішньої каденції, як оцінюєте її роботу?
— Ця каденція міськради була аж надто заполітизована. На моє переконання, депутатом міської ради має бути людина найбільш приземлена, наближена до господарки. Тому що можна багато говорити про політику, але політика, на жаль, вирішується десь значно вище, ніж в Івано-Франківську. Багато заяв, багато дій було з метою виключно  для політичного резонансу. Я ж прагматик. На мій погляд, якщо те чи інше питання не підтверджене фінансуванням, то немає сенсу зараз його лобіювати. Причина такого лобіювання часто буває одна: «засвітитися» перед виборцями. Нинішня міська рада за своїми політичними кольорами практично повністю, за винятком чотирьох депутатів від Партії регіонів, помаранчева. От вони весь час розказували, мовляв, ми об’єднаємося, зробимо те і те. А життя показало: спільно вони працювати не можуть. Між ними існує страшний антагонізм: не можуть поділити портфелі, сфери впливу, об’єкти, кошти. Саме тому розвалилася їхня влада.
Моє побажання для наступної міської ради: якомога менше політики. Хочеться, щоб до нового корпусу міськради увійшло більше прагматиків, господарників. Людей, які знають проблему зсередини і вміють її вирішувати.
— Для того, щоб реалізувати свою програму, новообраному міському голові потрібно мати більшість у міськраді. Якщо Партії регіонів до Івано-Франківської міської ради не вдасться здобути більшість мандатів, з ким будете об’єднуватися?
— Однозначно сподіваємося сформувати більшість. Тоді зможемо нести політичну, правову і моральну відповідальність за стан справ в обласному центрі. Поруч з цим щиро бажаю, щоб у міську раду від різних політичних сил прийшли люди, в яких партійні інтереси (чи то інтереси корпоративні) стоятимуть на другому місці, а на першому – інтереси громади міста. Це той спільний знаменник, який має об’єднати всіх мешканців і представників політичних сил, які будуть представлені в міській раді. Незалежно від наших переконань, місто в нас одне і всі ми — праві, ліві, центристи — маємо дбати про нього.
— Нині Партія регіонів – це партія влади, кроки якої в реформуванні економіки країни в народі сприймаються неоднозначно. Хтось розуміє необхідність, скажімо, підвищення тарифів, хтось не розуміє… Навіщо уряд пішов на непопулярні кроки перед виборами?
— Чим відрізняється Партія регіонів від тих політичних сил, які недавно були при владі? Тим, що ми не популісти. Не обдурюємо народ, а говоримо правду. Якби партія дбала про свій рейтинг, повірте, до виборів уряд би не ухвалював рішення щодо перегляду тарифів. Просто це не від доброго життя. Уряд пішов на це, пояснюючи своїм громадянам і створюючи запобіжники для тих, хто найбільше потребує допомоги. Йдеться про надання субсидій. Прекрасно розуміємо, в якому стані знаходиться нинішня економіка. Якщо далі проводити ту політику, яку проводив уряд Тимошенко, жити у борг і отримувати газ за такі ціни, за які вони отримували, позичати за кордоном у МВФ та інших фінансових організаціях кошти для погашення різниці, що створюється на ринку… Найперше ми б загнали НАК «Нафтогаз України» в банкрутство. Уряд стояв перед вибором: оголошувати країну банкрутом або йти на непопулярні заходи, аби вирівняти ситуацію. МВФ ставить  певні умови, а співпраця з цим фондом є сигналом для інших фінансових структур. Якщо фонд іде на контакт з країною, то й інші ідуть.
Це ж стосується Івано-Франківська. Якщо Партія регіонів говорить, що в місті вона робитиме те то й те, то будемо це робити.
— Що є серед стратегічних проектів кандидата від Партії регіонів?
— Серед стратегічних: перегляд рішень щодо генерального плану розвитку Івано-Франківська для запобігання його безконтрольної забудови, спорудження об’їзної автотранспортної магістралі з новим сучасним мостом через ріку Бистриця Солотвинська, забезпечення мешканців обласного центру та приміської зони високоякісною питною водою, капітальний ремонт усіх доріг міста, реконструкція будинків, які мають історико-архітектурну цінність, технічне переоснащення і модернізація житлово-комунального господарства.
Щодо житлово-комунального господарства, то потрібно чітко стояти на його реформуванні. Не говорити, що там все погано, а абсолютно реформувати його, в тому числі вибравши одну чітку стратегію. Вважаю, що краще повністю поміняти водопровід чи каналізацію на якійсь окремо взятій вулиці, ніж розпочати роботи по всьому місту і ніде не довести до логічного завершення. Потрібно розвивати чітку стратегію розвитку Івано-Франківська, виносити на загальноміське обговорення, щоб кожен міг сказати про своє бачення розвитку міста.
– Але міський бюджет фінансово обмежений. Де братимете кошти на всі ці програми?
– Коли Віктор Янукович був прем’єр-міністром, у 2007 році 8 млрд. гривень пішло на модернізацію житлово-комунальної сфери. Майже 1 млрд. був передбачений для Івано-Франківської області. Для Івано-Франківська у тому числі. Ясно, що ми не можемо діяти як держава у державі. У країні має бути створений такий клімат, щоб відчув кожен регіон.
Впродовж останнього десятиліття ми бачили, що землю в Івано-Франківську «роздерибанили» без користі для громади. Треба провести інвентаризацію землі, майна, щоб визначити пріоритети. Тоді знайдуться і кошти.
— Будете переглядати деякі рішення нинішньої міської влади?
— Не кажу про перегляд рішень. Доцільніше говорити про інвентаризацію рішень. Впевнений, що деякі рішення приймалися ідеально правильно, деякі, можливо, не зовсім. Щоб побачити, як нам рухатися далі, аби бюджет отримував більші надходження, потрібно зробити інвентаризацію.
А загалом, висловлюючи підтримку курсу масштабних реформ, проголошених президентом України Віктором Януковичем, його знаковим ініціативам та ефективним практичним діям, спрямованим на зміцнення фінансової самодостатності територіальних громад, перетворення місцевого самоврядування на дієвий, ефективний інститут народовладдя, ми зробимо все від нас залежне задля консолідації гілок влади, досягнення якої відповідає очікуванням суспільства, повертає Україну в річище сучасного прогнозованого цивілізованого розвитку, стає надійним підґрунтям майбутніх звершень.
Відчуваючи дієву допомогу та сприяння президента України, ми сповнені рішучості досягти нашої  мети – забезпечення системного оновлення всіх сфер суспільного життя, створення сприятливого та комфортного життєвого простору для кожного іванофранківця.
28 Жовтня 2010, 14:42
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Політика:
Головою Космацької ОТГ обрали діючого голову сільської ради
19 Грудня 2016, 18:31
У Тлумачі 12 партій змагатимуться за 26 депутатських мандатів
16 Грудня 2016, 18:54
Три територіальні громади Коломийщини через тиждень обиратимуть місцеву владу
08 Грудня 2016, 18:06
Троє прикарпатців увійшли до складу політради партії "Укроп"
28 Листопада 2016, 8:37
На Прикарпатті стартувала підготовка до перших виборів в об’єднаних громадах
08 Листопада 2016, 20:04
18 грудня у семи ОТГ Івано-Франківщини відбудуться вибори
11 Жовтня 2016, 9:43
На Прикарпатті 8 об’єднаних громад чекають на вибори
04 Жовтня 2016, 20:39
Михайло Королик очолив Івано-Франківську обласну організацію ВО "Свобода"
20 Вересня 2016, 21:28
ЦВК прийняла 100% протоколів з ОВК. Переміг Віктор Шевченко
18 Липня 2016, 20:16
Чесно: Вибори на Прикарпатті – змагання політичних обіцянок
14 Липня 2016, 18:27
Левко Лук’яненко у Франківську: “Сьогодні потрібно зробити парламент більш гідним”
12 Липня 2016, 16:17
У виборах по 85 округу члени ДВК від “технічних” кандидатів де-факто працюватимуть на одного кандидата
06 Липня 2016, 20:05
У Калуші на базарі Тягнибок агітував за кандидата від “Свободи”
04 Липня 2016, 10:07
Вибори на Прикарпатті: коли і кого з кандидатів ми почуємо і побачимо?
01 Липня 2016, 13:17
У виборчому окрузі №85 виборців спокушають безкоштовними святами, подарунками та екскурсіями
30 Червня 2016, 11:50
Велика кількість кандидатів – політична технологія для дезорієнтації виборців, – М.Лисюк голова КВУ в області
24 Червня 2016, 14:29
Стали відомі імена ще трьох кандидатів у парламент по округу №85
16 Червня 2016, 8:07
На калуському окрузі зареєстровано вже дев’ять кандидатів
13 Червня 2016, 17:20
ОПОРА: ЦВК зареєструвала ще 3 кандидатів по округу №85 та здійснило заміну у складі комісії
08 Червня 2016, 12:23
На Прикарпатті селяни не пішли голосувати, тому що не впевнені, що їм виділять кошти на дитячий садок
28 Березня 2016, 20:53
Нині в «Правому секторі» відбуваються неконтрольовані процеси, – Ярош
26 Лютого 2016, 18:58
Сич стверджує, що сесію обласної ради не скликають через БПП
26 Листопада 2015, 21:23
Ігор Насалик привітав Руслана Марцінківа з перемогою
16 Листопада 2015, 17:43
ЦВК оприлюднила інформацію про явку в другому турі місцевих виборів
16 Листопада 2015, 15:21
Івано-Франківська ТВК оголосила результати виборів в Івано-Франківську
16 Листопада 2015, 12:02