http://vkurse.ua/i/2007-10/lekarstvo-protiv-trekh-vidov-raka-u-detey.jpgЩе десятиліття тому, коли на Івано-Франківщині на рік виявляли двоє-троє онкохворих дітей, дитячий рак для медиків був справжньою екзотикою. Сьогодні діти хворіють на рак у десять разів частіше. Про причини дитячої онкології та можливості лікування розповідає головний педіатр ГУОЗ ОДА Лідія Сенюта.

- Яка зараз ситуація в області з дитячою онкологією?

На початку 2010 року в області зафіксовано 1884 дитини з онкозахворюваннями, з них 147 діток мають злоякісні пухлини. Це дуже багато. Загалом, кожного року все більше з'являється дітей з онкозахворюваннями, спостерігається приріст у більш забруднених районах. Ще 10 років тому про онкологію не говорили як про дитяче захворювання, тому у нас навіть такої спеціалізації, як дитяча онкологія, немає. А діагностика дуже тяжка, діагноз звучить як вирок. І лікування тяжке і дуже дороге. Але щоб воно допомогло, спочатку треба вижити. Як правило, рак невиліковний, тому ми говоримо про досягнення 5-річної ремісії, тобто тимчасового видужання.

- Якщо немає такої спеціальності, як дитяча онкологія, як лікують таких діток?

Онкохворих дітей в більшості випадків нам доводиться відправляти в Київ в Охматдит чи у Львів. Цього року маємо всі передумови для створення самостійного дитячого окногематологічного відділення, а поки цього немає, є окремі ліжка онкогематологічні в обласній дитячій лікарні. Михайло Вишиванок підтримав нашу ідею на одній з колегій ОДА. Приміщення вже є підготоване на базі обласної дитячої лікарня. Молодий лікар, який має стати дитячим онкологом вже проходить навчання у Києві в аналогічному відділенні дитячої онкології, де зараз лікуються більшість наших пацієнтів. В Україні ще навіть немає курсів за спеціальністю дитяча онкологія.

- Які онкозахворювання найчастіше вражають дітей?

На першому місці різноманітні пухлини крові. Серед всіх онкохворих зі злоякісними пухлинами третина мають рак крові. Це лейкози, лімфоми, гістіоцитози та інші види раку. Є також випадки раку ока, нирок, кісток, сполучної тканини, мозку.

- Звідки у маленьких дітей онкозахворювання? Вважається, що рак - це хвороба неправильного способу життя.

Рак - це справді проблема нашого часу. Проблема забрудненого середовища. Проблема неадекватних людських звичок. Адже чим визначається здоров'я людини, за формулою здоров'я ВООЗ? Лише на 10% впливає медицина. 50% - це спосіб життя. Фаст-фуди, швидке харчування є нездоровим, абсолютно шкідливим, і всі про це знають. Але воно є найбільш доступним при теперішньому темпі життя і для дітей, і для батьків, і для майбутніх батьків, які народять дітей з порушеннями.

Це також проблема сучасного помешкання з безліччю хімічних сполук. Адже ви зараз дуже рідко зустрінете дерев'яні меблі, вікна та двері. Чи є зараз фарби натуральні? А як мало людей при побілці користуються вапном. Все це ми вдихаємо. І все це спричиняє мутації. Наші батьки дуже хочуть, щоб наше життя виглядало краще, ніж їхнє. Щоб було гарне помешкання, багатий стіл. На цьому побудована людська цивілізація. Але багатьом з них просто бракує інформації.

- Тобто в тому, що дитина захворіла на рак, великою мірою винні її батьки?

Звичайно, це залежить від звичок батьків. У нас діти в дуже малому віці починають пробувати тютюн та алкоголь. Це також впливає на генофонд нації. Звідки беруться пухлини? Це шкідливі звички. Пасивний курець отримує канцерогенів більше, ніж активний курець. Тому батьки категорично не повинні курити в присутності дітей чи просто в житловому приміщенні.

Але не можна стверджувати, що вина цілковито на батьках. Хіба батьки винні, що працює промисловість? Харчування - це набуте. Слов'янська традиція обсмажувати їжу майже до стану вугілля, комбінації сало-маринад-високоградусні напої, хімічні спеції типу «Мівіни» чи «Галіни бланки» плюс запивання синтетичними солодкими водами - це знищить будь-який організм.

Віддавна існувала ще й вірусологічна теорія виникнення онкозахворювань. На сьогодні все більше вірусів визнаються причетними до онкозавхорювань. В дитинстві більшість з нас перехворіла Епштейн-бар вірусом. Він проходить як ангіна з гарячкою. В окремих випадках вірус може спричинити розвиток лімфом, одного з варіантів раку крові.

- Що можна зробити, щоб зменшити ризик захворювання на рак, зокрема для дитини?

Слід відмовитися від напівготової, обробленої їжі. Не полінуватися, не йти в супермаркет за м'ясом, яке має такий собі вигляд, а піти на базар і подивитися на свіжину. Чому люди відвикли від узвару? Звичайна вівсянка є високоефективним засобом профілактики пухлин. Купити яблуко косівське, а не яблуко-грушу, яке ще жодним селекціонером не було виведене. Не обов'язково купувати гібридний виноград. Всі гібриди фруктів - це продукт генної інженерії.

В Івано-Франківську є безліч криничок, і ніхто з господарів ніколи не відмовить набрати води. Маючи свої дачі, ми ж можемо не кропити їх всілякою хімією, бо нам не подобається жук. Ми боремося з тарганами отрутохімікатами, від яких тарган має згинути, хоча його живучість значно вища від людської, але ми затруюємо наше житло, щоб померла ця комаха. Чи не простіше підтримувати чистоту? Ми боїмося комарів, але не боїмося тих репелентів, які є значно токсичнішими.

Важливим фактором є й настрій людини. Якщо людина постійно песимістично налаштована, дивиться похмуро на світ і мусить це в собі постійно тамувати, щоб інші не дивились на неї як на неадекватну, вона дійсно буде частіше хворіти. Це не медична теорія, але погодьтеся, що для імунної системи потрібно все, що покращує нам настрій. Висипатись, нормально харчуватись і хоча б мінімальна зарядка. Нехай це буде десять присідань зранку. І ваша імунна система скаже вам дякую.

24 Січня 2011, 12:34
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47