http://news.if.ua/images/news/09/12/10/big_123123123123123123.jpg31 січня на спільному засіданні колегії обласної державної адміністрації та президії обласної ради схвалено регіональну цільову Програму розвитку туризму в Івано-Франківській області на 2011-2015 роки, яку буде подано на розгляд та затвердження обласної ради.

Як зазначалося, туристична галузь Івано-Франківщини є стратегічним напрямком розвитку області, важливим чинником динамічного збільшення надходжень до бюджету, істотного позитивного впливу на стан справ у багатьох галузях економіки. Туризм на Прикарпатті сприяє підвищенню зайнятості населення, розвитку ринкових відносин, міжнародному співробітництву. Об’єктивно регіон має всі передумови для інтенсивного розвитку внутрішнього та міжнародного (в’їзного) туризму. Зокрема, на Прикарпатті області розвиваюся такі види туризму, як гірський, пішохідний, водний, оздоровчий (в тому числі катання на гірських лижах), сільський, зелений, культурно-пізнавальний, екскурсійний та ін.

За словами заступника голови облдержадміністрації Ігоря Зварича, який доповідав з цього питання, особливістю нової п′ятирічної Програми з розвитку туризму в краї є те, що вона розроблена з урахуванням Доручень Президента України Віктора Януковича за підсумками його робочої поїздки на Прикарпаття 1 листопада 2010 року та Угоди щодо регіонального розвитку Івано-Франківської області між Кабінетом Міністрів України і Івано-Франківською обласною радою, підписаної торік, 6 жовтня.

Як наголосив голова ОДА Михайло Вишиванюк, з прийняттям цієї Програми у моніторинг діяльності голів районних державних адміністрацій та міських голів міст обласного значення входитиме показник кількості туристів в регіоні.

Довідково.

Замовник і розробник регіональної цільової Програми розвитку туризму в Івано-Франківській області на 2011-2015 роки – головне управління з питань туризму, євроінтеграції, зовнішніх зв’язків та інвестицій облдержадміністрації. Етапи фінансування Програми – щорічно; всього 5136 тис. грн. з обласного бюджету. Зокрема, у 2011 році на реалізацію цієї туристичної Програми буде скеровано 800 тис. грн.

Очікувані результати: виконання Програми дасть змогу утримувати позитивний імідж Івано-Фран¬ків¬щини як розвинутого туристичного регіону в Україні та Східній Європі, сприяти створенню конкурентоздатних туристичних продуктів на основі високоякісної, унікальної та різноманітної пропозиції завдяки багатству природної та історико-культурної спадщини, що в свою чергу забезпечить зростання надходжень у бюджети всіх рівнів.

Прикарпаття вирізнятиметься диференційованою пропозицією туристичних продуктів на екологічно чистих територіях, серед яких - катання на гірських лижах, пішохідний, водний, оздоровчий, сільський, зелений та культурно-пізнавальний види туризму.

Розвиток туризму в області базуватиметься на раціональному використанні територіального поєднання природних умов, ресурсів та історичних, архітектурних пам’яток краю. Провадження туристичної індустрії здійснюватиметься на засадах ефективної співпраці влади, бізнесу та громадськості в напрямку формування оригінальних туристичних продуктів, розробки та впровадження туристичних проектів із відповідним фінансовим забезпеченням.

Туристично-рекреаційна галузь Івано-Франківщини була і залишається пріоритетним напрямком розвитку підприємництва в області. Прикарпаття – у трійці лідерів туризму України і за кількістю туристів, і за платежами від туристичної діяльності до бюджету (понад 12% від усіх надходжень у державі). Зокрема, обсяг сплачених ліцензованими туристичними підприємствами краю платежів до бюджетів усіх рівнів за 9 місяців 2010 року склав 27,4 млн. грн., що на 61% більше відповідного минулорічного періоду. Туристичні послуги надають більше 100 туроператорів і турагентів, які у 2010 році обслужили майже 1 млн. туристів та екскурсантів.

На Івано-Франківщині функціонують понад 200 туристично-рекреаційних закладів, у тому числі 98 готелів. За інформацією розпорядників інвестиційних коштів, в усіх 6 готелях у м. Івано-Франківську та 2 у м. Долині, які включені у Державну цільову програму підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, у 2010 році проведено роботи з модернізації номерного фонду та благоустрою території. Послуги розміщення надають також понад 750 приватних садиб сільського зеленого туризму.

Івано-Франківська область щорічно виділяє кошти для представлення області на міжнародних туристичних виставках, видання рекламно-інформаційних матеріалів, проведення ознайомчих турів для засобів масової інформації, організації семінарів і стажувань для працівників галузі, підтримки реалізації проектів з розвитку галузі тощо .

У 2010 році проведено другий обласний конкурс проектів з розвитку туризму для підтримки ініціатив громадських організацій щодо розвитку територій та розв'язання актуальних проблем туристичної галузі в області. Переможцями цього конкурсу стали 5 проектів громадських організацій: «Завершення створення мережі туристських маршрутів в гірському масиві Горгани» ІФ Регіональної фундації «Карпатські стежки». Проектом створюються належні умови для здійснення безпечного пересування туристів знакованими пішохідними маршрутами Східними Горганами - 12 маршрутів (150 км), облаштування місць відпочинку; «Відродження етнічних традицій: створення історико-культурного комплексу «Бойківський хутір «Дзвінка» Асоціації інвестиційного бізнесу «Золоте кільце Прикарпаття», м. Долина. Метою проекту є розвиток екологічно та культурно орієнтованих видів туризму через створення стилізованого бойківського хутора (облаштування зони відпочинку, співочого поля, етнічного музею тощо); «Еколого-туристичний маршрут «Гутівське кільце» Асоціації туристів-краєзнавців «Переходи», с-ще Богородчани. Метою проекту є створення та популяризація мережі туристичних шляхів та притулків по гірських хребтах Пасічний, Верхня та Дальня Заплата, г. Середня, Ігровецького хребта; «Облаштування пішохідного маршруту на полонину Малиновище (Богородчанський район), де знаходилися військові бази та вишкільний табір УПА» Івано-Франківського обласного історико-просвітницького товариства «Меморіал» ім. Василя Стуса. Проект передбачав складання документації маршруту, проведення досліджень про бази УПА на полонині; маркування маршруту, встановлення інформаційних таблиць, впорядкування території ви шкільного табору УПА, видання туристично-інформаційного буклету; «Встановлення туристично-інформаційного центру в м. Рогатині» громадської організації «Міський центр розвитку міста Рогатина». Метою проекту є відкриття туристично-інформаційного центру, розробка буклетів про місто, туристичних карт, створення Інтернет-сторінки міста, встановлення інформаційної дошки із туристичним маршрутом по місту, підготовка спеціалістів-екскурсоводів.

З метою покращення туристичної інфраструктури в Дністровському каньйоні виготовлено та встановлено інформаційні таблиці до туристичних об’єктів, що розташовані вздовж р. Дністер в межах Тлумацького району та у м. Галичі. Проведено ознайомчий тур для ЗМІ сплав «Дністровська флотилія» по р. Дністер в межах Тлумацького району.

При головному управлінні з питань туризму, євроінтеграції, зовнішніх зв’язків та інвестицій облдержадміністрації діє Акредитаційна комісія, яка видала 42 дозволи фахівцям на право здійснення туристичний супровід. Ініційовано підписання договорів із сусідніми областями щодо взаємовизнання дозволів на туристичний супровід на міжрегіональних маршрутах. З Хмельницькою областю такий договір вже укладено.

Діє Регіональна рада підприємців туристично-рекреаційної галузі області, на засіданнях якої розглядалися питання недобросовісної конкуренції з боку туристичних фірм, які діють на території області без ліцензії на провадження туристичної діяльності; проблеми діяльності екскурсоводів на території області без дозволів на проведення екскурсій та необхідність створення постійно діючих курсів з підготовки та вдосконалення кадрів для туристичної галузі.

Проблемні питання туристичної галузі піднімалися на засіданні колегії облдержадміністрації 11 вересня 2010 року. Видано розпорядження облдержадміністрації №655 «Про стан розвитку туризму в області» від 27.09.2010 р.

Туристичні можливості Івано-Франківщини у 2009-2010 роках були представлені на міжнародних та регіональних туристичних виставках (зокрема у Києві, Донецьку, Запоріжжі, Львові, Одесі, Севастополі, Полтаві, Тернополі, Ужгороді, Чернігові, а також у Кракові).

У вересні 2010 року у межах акції «Україна очима журналістів» відбувся прес-тур для редакторів обласних газет (25 учасників); у листопаді - – ознайомчий тур у межах проекту «Зелене кільце Карпат», у минулому грудні – спеціальний екскурсійний тур для людей з обмеженими можливостями у межах проекту «Маршрут доброти Івано-Франківщиною». Також минулого грудня відбувся ознайомчий тур Прикарпаттям делегацій Дніпропетровської та Донецької областей з нагоди прибуття першого потягу Донецьк-Дніпропетровськ-Ворохта у межах культурно-просвітницького проекту «Схід–Захід» під патронатом дружини Президента України Людмили Янукович.

З метою розвитку туристичної інфраструктури, підвищення рівня якості туристичних послуг та залучення туристів впроваджуються проекти міжнародної технічної допомоги.

Зокрема в 2010 році завершився туристичний проект “ВелоКраїна” Центру соціальних та ділових ініціатив м. Яремче, в результаті якого здійснено: розробку та опис 51 велосипедного маршруту; видано туристичні карти та каталоги (загальним накладом понад 70 тис. примірників); збудовано 10 нових придорожніх місць для відпочинку туристів; встановлено 800 велосипедних стійок; облаштовано у відповідності для потреб велотуристів 53 садиби на 1091 ліжкомісце.

Завершено проект «Відкритий туризм: доступність відпочинку на Івано-Франківщині для людей з особливими потребами», що впроваджувався Регіональним туристично-інформаційним центром (далі РТІЦ) за підтримки Фонду Східна Європа та головного управління. В межах проекту видано методичні рекомендації щодо облаштування об’єктів туристичної інфраструктури для осіб з обмеженими можливостями; здійснено моніторинг об'єктів туристичної інфраструктури і туристичних атракцій в області на предмет доступності для людей з особливими потребами та їх опис розміщено на веб-сайті www.inva-tour.if.ua. У трьох музеях Івано-Франківщини проведені роботи щодо забезпечення безбар’єрного доступу до приміщень: музею Наталії Кобринської в м. Болехів (облаштовані під’їзні шляхи до музею); музею-садиби М. Угрина-Безгрішного в м. Рогатин (збудовано два пандуси); музею «Природа землі Галицької» Галицького національного природного парку в м. Галич (встановлено пандус, кнопки виклику).

З жовтня 2010 року РТІЦ спільно з головним управлінням впроваджує проект «Маршрут доброти Івано-Франківщиною». В рамках проекту: проведені семінари та круглі столи з представниками туристичної галузі на тему доступності; розроблено так званий «маршрут доброти» по регіону – спеціальну туристичну програму, спрямовану на людей з обмеженими можливостями; в грудні 2010 року організовано інформаційний тур по маршруту; готується до друку брошура про розроблений маршрут та переклад на англійську мову розділу про доступні об’єкти Прикарпаття (www.inva-tour.if.ua).

У 2010 році Регіональний фонд підтримки підприємництва реалізовував проект «Знаємо, куди йдемо. Співпраця органів самоврядування у сфері розвитку Карпатської системи туристичної інформації (КСТІ)», метою якого є покращення доступу до туристичної інформації в Карпатському регіоні шляхом створення КСТІ (територія реалізації проекту – Івано-Франківська, Львівська та Чернівецька області).

У 2010 р. розпочалася реалізація проекту Івано-Франківської обласної організації Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні «Зелене кільце Карпат», мета якого полягає в запровадженні стандартів якісного обслуговування, наданні основних і додаткових туристичних послуг в області через створення модельного туристично-екскурсійного маршруту «Зелене кільце Карпат», який стане базовим для створення нових турпродуктів у регіоні, що є особливо актуальним для міжсезоння. У листопаді в рамках проекту проведено промоційний тур для представників туристичних фірм та засобів масової інформації.
01 Лютого 2011, 12:20
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30