Двоє зловмисників у медичних масках з пістолетом у руках, як потім з’ясувалося, іграшковим, пізно ввечері увірвалися до оселі, де мешкали двоє літніх калушан. Господарів — 78-річну жінку та її 82-річного сліпого чоловіка повалили на підлогу, зв’язали руки й ноги скотчем і почали нишпорити в приміщенні.

Знайшовши невелику скриньку, в якій, на думку нападників, могли зберігатися гроші, вони погрозами змусили стареньких сказати їм, де ключ. У скриньці справді були долари, євро та гривні. Загальна сума викраденого — 45 тисяч гривень. До речі, частина цих грошей мала піти на оплату операції сліпому господареві. Потім нападники зникли, але на волі перебували недовго...


Спершу вдалося звільнитися від пут жінці. На це вона витратила приблизно півтори години. Розв’язала чоловіка та поспішила до сина, котрий мешкав із сім’єю у другій половині будинку. Він повідомив про напад міліцію. І буквально за кілька годин злочин було розкрито. Вже о третій годині ночі затримали першого з нападників, який виявився пасинком чоловіка, котрий дзвонив у міліцію. Цей 20-річний молодик був добре відомий правоохоронцям, адже мав пристрасть до наркотиків, а наразі підозрювався у шахрайстві.
Під ранок затримали і його


21-річного напарника. Зловмисники навіть не встигли витратити награбоване. Хоча й заховали гроші в трьох різних місцях, але їх знайшли та повернули потерпілим. За цим фактом порушено кримінальну справу за ст. 187 ч. 3 ККУ — розбій. Про цей випадок, котрий стався днями на Прикарпатті, розповів на своїй традиційній зустрічі з журналістами начальник УМВС в області Василь Варцаба. На щастя, подібне до цього у нас трапляється рідко. Область і надалі залишається однією з найменш криміногенних в Україні, наголосив Василь Миколайович. Наприклад, у січні до прикарпатських правоохоронців надійшло понад чотири тисячі заяв та повідомлень, за результатами яких порушено 505 кримінальних справ. Приблизно таку кількість справ порушують в області майже щомісяця. Це, так би мовити, середньостатистичний показник, який значно менший, ніж в інших областях країни.


Серед позитивних тенденцій начальник прикарпатської міліції відзначив зменшення злочинів проти життя та здоров’я людей. Наприклад, якщо в січні минулого року в області трапилося п’ять убивств, то за перший місяць нинішнього — лише одне. Можливо, на це вплинуло посилення профілактичної роботи. Адже з початку цього року вже порушено вісім кримінальних справ за ст. 129 ККУ — погроза вбивством, коли торік за аналогічний період не було жодної. А вищезгадана стаття, до речі, передбачає від шести місяців арешту.
Найпоширенішим злочином в області традиційно залишаються крадіжки.

Зауважимо, що у нас крадуть усе, що під руку потрапить. Навіть брухт, який дбайливий господар зберігає на своєму подвір’ї. І якщо сума викраденого перевищує 94 гривні, то це вже привід для порушення кримінальної справи, зазначив начальник обласної міліції.


Зросла кількість розкритих злочинів у сфері економіки. По 15-ти з них сума завданих збитків перевищувала 100 тисяч гривень, а в одному ця цифра становила понад мільйон.  Так само прикарпатські правоохоронці можуть похвалитися успіхами у боротьбі з незаконним обігом наркотиків. Ми не так давно знайомили читачів з відповідними цифрами, тож не будемо повторюватися. Зауважимо лише, що вони мають подвійний стандарт. Приміром, з одного боку, це позитивний показник діяльності наших правоохоронних органів, з другого — свідчення, яких масштабів набуло це зло на теренах Прикарпаття. Добре хоча б те, що воно не залишається непокараним.
Та, міркуємо, невдовзі працівникам нашої міліції стане важче працювати.

Очікується, що значно зросте навантаження на них. Адже йде скорочення міліційних штатів. Як зазначив Василь Варцаба, скоротити треба близько 200 працівників обласного апарату і ще понад 600 співробітників міськрайвідділів. А це ті люди, котрі, так би мовити, працюють «на землі». Скорочення торкнеться зокрема й дільничних інспекторів. Якщо раніше дільничний у середньому обслуговував чотири населені пункти, то надалі їх кількість, за словами начальника прикарпатської міліції, зросте до шести-семи.


Знаєте, це десь десонансує з тим, що робилося останніми роками. Зокрема, наша газета неодноразово писала про те, що нинішнє навантаження на дільничних інспекторів завелике. Йшлося про те, аби довести ту кількість населення, яку обслуговує один інспектор, до оптимальної цифри, котру давно вже вирахували науковці. А нині все пішло у зворотному напрямку. Щоправда, керівництво нашої міліції намагається вирішити цю проблему завдяки якіснішому підходу до підбору кадрів. Як розповів Василь Варцаба, на ці посади намагатимуться підшукати людей, котрі користуються авторитетом серед місцевих жителів і мають юридичну освіту. Щось на зразок (згадав Василь Миколайович персонаж колись дуже популярного радянського фільму) українського Аніскіна. Та чи набереться в наших селах стільки юристів? Поживемо — побачимо.


А наразі повернемося до справ сьогоденних. Зокрема, жителі Івано-Франківська стурбовані випадком зі спробою зрвалтування малолітньої дівчинки. Хоча з того часу минуло більше двох тижнів, але ажіотаж не спадає. Переживають мешканці того мікрорайону, де це сталося, переживають батьки дітей, котрі вчаться в одній школі з потерпілою. Де гарантія, що подібне до цього не повториться? Начальник прикарпатської міліції запевнив, що для розкриття цього злочину робиться все можливе. Є одна серйозна версія, над якою працюють. Якщо будуть результати, звісно, про це повідомлять.


Так само про серйозні напрацювання говорилося і стосовно іншого резонансного злочину, скоєного недавно в області. Нагадаємо, що з різницею в кілька годин було облито кислотою жінку — в Івано-Франківську та чоловіка — у Снятині. Про це в нашій газеті ми вже повідомляли. За висновками експертизи, в обох випадках було використано одну і ту ж речовину. Зокрема, вона була забарвлена у червоний колір одним і тим же барвником. Більше подробиць не повідомлялося.

Зате начальник прикарпатської міліції поінформував, що вже розпочався суд над одним із причетних до вбивства надвірнянського бізнесмена В. Олійника. Щоправда, на лаві підсудних опинилася особа, котра в тому злочині «виконувала роль» водія. Але, як запевнив Василь Варцаба, особи виконавців та організаторів цього вбивства міліції відомі. Всі вони наразі перебувають за межами України, а питання їх екстрадиції не таке вже й просте, потребує чимало часу...

18 Лютого 2011, 10:51
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30