Значна частина українського суспільства, зокрема й більшість галичан, оцінюють перемогу над німецьким нацизмом не за совково-імперськими підходами «русского міра», а як криваву людобойню, яка, кілька разів прокотившись Україною, поглинула життя 10 мільйонів українців. Кожний громадянин України з україноцентричними поглядами  вважає події 1941—1945 років боротьбою за світове панування між двома тоталітарними, близькими за людиноненависницькою ідеологією режимами. У Другій світовій війні Україна й українці були, на жаль, тільки об’єктами історії, багатим людським і сировинним придатком, за який воювали Радянський Союз та Німеччина. Тому й не дивно, що для багатьох українців використання так званого червоного прапора перемоги виглядає щонайменше черговим лакейським жестом у бік Москви.

Вшанування 9 травня в Івано-Франківську відбулося набагато спокійніше, ніж у Львові, як і попередніми роками, в традиційному дусі ігнорування абсолютною більшістю галичан червоних прапорів і протилежним цьому потягом до совєтської символіки та «русского міра» горстки людей, більшість яких, мабуть, не ідентифікує себе з лояльними громадянами незалежної Української держави. Саме вони конспіративно пронесли на меморіальне кладовище червоні знамена голодоморів і гулагів, «озброєних» серпами і молотами та реваншистськими настроями їхніх носіїв, запустили в космос на кульках одну з таких фан і взагалі почувалися більш впевнено, ніж у попередні роки. А представники місцевої влади звично для себе вшанували полеглих на полях Другої світової війни вояків Червоної армії покладанням вінків до могил. 

Тим часом депутати всіх рівнів від ВО «Свобода» зібралися біля пам’ятника Іванові Франку й провели протестну акцію проти використання комуністичної символіки. У руках вони тримали державні прапори з чорними стрічками і транспаранти з гаслами типу «Геть червону символіку!». Учасники маніфестації також «удостоїли» «ганьбою» керівництво місцевих вищих навчальних закладів, які разом зі студентами прямували до меморіального кладовища. «Мені соромно за керівництво і викладачів ВНЗ, які змобілізували студентів у вихідний день і під примусом вивели їх на невідомо яке свято, — сказав депутат обласної ради Василь Попович. — Це ще раз засвідчує, що у нас немає справжньої еліти, а ті, які на неї претендують, тупо виконують накази згори і служать владі, якою б вона не була. Адже, побачивши червоні окупаційні прапори, вони могли розвернути колони студентів і не брати участі в ганебному дійстві».
Депутати і симпатики «Свободи» також мали намір податися колоною на меморіальне кладовище, проте представники спецпідрозділів «Беркут» і «Грифон» перекрили їм шлях. Щоправда, частині протестувальників таки вдалося прорватися через міліцейський кордон разом із державними прапорами, щоб, як пояснили організатори, виконати рішення обласної ради і не допустити використання неконституційної символіки — червоних прапорів, які в той час майоріли біля Вічного вогню.


За словами депутата обласної ради Сергія Адамовича, під час акції ніхто зі «свободівців» не чіпав ветеранів. Питання полягало в червоних прапорах, свідомо реанімованих центральною владою для розколу суспільства, і «георгіївських» стрічках — символах російської державності. «Довелося побачити двох нетверезих молодиків з «георгіївськими» стрічками, які брудними матами російською мовою паплюжили українську державність. Працівники міліції відмовилися притягати їх до адміністративної відповідальності. Зате міліція порушувала чинне законодавство, не пропускаючи через загороджувальні загони депутатів міської та обласної рад. Наші правоохоронні органи закрили також очі на наявність незаконних червоних прапорів», — розповів С. Адамович.
Депутат обласної ради, голова фракції «БЮТ» Юрій Романюк покладає відповідальність за події 9 травня в Україні на державне керівництво: «Провокація була спланована за декілька місяців наперед на найвищому державному рівні, з благословення Президента Януковича, реалізована і втілена у життя всупереч судовим заборонам з однією метою — розколоти українське суспільство на радість Кремлю за принципом «розділяй і володарюй!» і продемонструвати це всьому світові».


Своєю чергою голова обласної ради Олександр Сич, коментуючи події 9 травня на вівторковому брифінгу, повідомив, що на наступній сесії облрада розгляне питання про виконання свого рішення щодо заборони публічного використання червоних прапорів. Відбудеться засідання постійної депутатської комісії з питань депутатської діяльності, етики, регламенту, самоврядування, захисту прав людини, законності і правопорядку, на якій буде проаналізовано всі факти порушення цього рішення обласної ради. Відтак депутатська комісія запропонує проект рішення обласної ради і заходи щодо порушників.


«Закон про червоні прапори Президент не підписав, а отже, він не набрав чинності. Легітимного права використовувати червоні прапори під час заходів 9 травня не було. Немає жодного сумніву в тому, що мало бути виконано рішення обласної ради в частині заборони червоних прапорів», — звернув увагу О. Сич і зазначив, що представники правоохоронних органів не тільки не забезпечили виконання рішення обласної ради, а й перешкоджали діяльності депутатів обласної ради та рад нижчих рівнів. За його словами, коли на урочистій панахиді в івано-Франківську замайоріли червоні прапори, депутати обласної ради мали намір забезпечити виконання рішення обласної ради, проте правоохоронці не пропускали депутатів до місця урочистостей.


О. Сич поінформував, що під час заходів 9 травня перебував у своєму робочому кабінеті і відстежував ситуацію. «Я свідомо не брав участі у вшануванні так званого дня перемоги, тому що виконував рішення обласної ради, згідно з яким цей день для нас не є днем перемоги. Для нас, українців, день перемоги — 24 серпня», — наголосив голова облради.

12 Травня 2011, 14:43
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Політика:
Головою Космацької ОТГ обрали діючого голову сільської ради
19 Грудня 2016, 18:31
У Тлумачі 12 партій змагатимуться за 26 депутатських мандатів
16 Грудня 2016, 18:54
Три територіальні громади Коломийщини через тиждень обиратимуть місцеву владу
08 Грудня 2016, 18:06
Троє прикарпатців увійшли до складу політради партії "Укроп"
28 Листопада 2016, 8:37
На Прикарпатті стартувала підготовка до перших виборів в об’єднаних громадах
08 Листопада 2016, 20:04
18 грудня у семи ОТГ Івано-Франківщини відбудуться вибори
11 Жовтня 2016, 9:43
На Прикарпатті 8 об’єднаних громад чекають на вибори
04 Жовтня 2016, 20:39
Михайло Королик очолив Івано-Франківську обласну організацію ВО "Свобода"
20 Вересня 2016, 21:28
ЦВК прийняла 100% протоколів з ОВК. Переміг Віктор Шевченко
18 Липня 2016, 20:16
Чесно: Вибори на Прикарпатті – змагання політичних обіцянок
14 Липня 2016, 18:27
Левко Лук’яненко у Франківську: “Сьогодні потрібно зробити парламент більш гідним”
12 Липня 2016, 16:17
У виборах по 85 округу члени ДВК від “технічних” кандидатів де-факто працюватимуть на одного кандидата
06 Липня 2016, 20:05
У Калуші на базарі Тягнибок агітував за кандидата від “Свободи”
04 Липня 2016, 10:07
Вибори на Прикарпатті: коли і кого з кандидатів ми почуємо і побачимо?
01 Липня 2016, 13:17
У виборчому окрузі №85 виборців спокушають безкоштовними святами, подарунками та екскурсіями
30 Червня 2016, 11:50
Велика кількість кандидатів – політична технологія для дезорієнтації виборців, – М.Лисюк голова КВУ в області
24 Червня 2016, 14:29
Стали відомі імена ще трьох кандидатів у парламент по округу №85
16 Червня 2016, 8:07
На калуському окрузі зареєстровано вже дев’ять кандидатів
13 Червня 2016, 17:20
ОПОРА: ЦВК зареєструвала ще 3 кандидатів по округу №85 та здійснило заміну у складі комісії
08 Червня 2016, 12:23
На Прикарпатті селяни не пішли голосувати, тому що не впевнені, що їм виділять кошти на дитячий садок
28 Березня 2016, 20:53
Нині в «Правому секторі» відбуваються неконтрольовані процеси, – Ярош
26 Лютого 2016, 18:58
Сич стверджує, що сесію обласної ради не скликають через БПП
26 Листопада 2015, 21:23
Ігор Насалик привітав Руслана Марцінківа з перемогою
16 Листопада 2015, 17:43
ЦВК оприлюднила інформацію про явку в другому турі місцевих виборів
16 Листопада 2015, 15:21
Івано-Франківська ТВК оголосила результати виборів в Івано-Франківську
16 Листопада 2015, 12:02