http://novynar.img.com.ua/img/forall/a/627/74.jpg      3 червня 2011 року в приміщенні українсько-канадського бізнес-центру (вул.Дністровська, 26) відбулися відкриті громадські обговорення (у формі засідання круглого столу) проекту рішення міської ради «Про громадський контроль за роботою громадського транспорту міста Івано-Франківська». Ініціатор проведення–секретар міської ради; організатор проведення – секретар міської ради, відділ підтримки та розвитку підприємництва управління економічного та інтеграційного розвитку виконавчого комітету міської ради, управління земельних відносин виконавчого комітету міської ради.
      Даний проект рішення розроблений відповідно законів України «Про місцеве самоврядування», «Про автомобільний транспорт», постанов Кабінету Міністрів «Про затвердження Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту», «Про затвердження Порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування», з метою забезпечення безпечних, якісних та ефективних умов перевезень пасажирів громадським транспортом містаІвано-Франківську.
      Під час засідання круглого столу виступив Марцінків Р.Р., секретар міської ради, з інформацією про проект рішення міської ради «Про громадський контроль за роботою громадського транспорту міста Івано-Франківська».
       Марцінків Р. зазначив, що причиною створення вказаного проекту рішення є неодноразові скарги мешканців міста щодо якості надання послуг з перевезення пасажирів, а саме: недотримання перевізниками вказаних маршрутів, паління в салонах транспортних засобів, незадовільних стан зупинок тощо. Тому з метою забезпечення безпечних та якісних умов перевезень пасажирів громадським транспортом міста Івано-Франківська пропонується внести на розгляд сесії міської ради вказаний проект рішення.
      Основними завданнями громадського контролю за роботою громадського транспорту міста Івано-Франківська, виконання яких сприятиме водіям у наданні якісних послуг з перевезення пасажирів, є:
      ‑спостереження за якістю та відповідністю послуг перевізника вимогам, що встановлені чинним законодавством та договором на перевезення пасажирів;
      ‑сприяння забезпеченню безпечних та якісних умов перевезень;
      ‑допомога перевізникам та органам державного контролю у виявленні недоліків в організації пасажирських перевезень.
      Вказано, що об’єктами громадського контролю можуть бути:
      ‑стан зупинки;
      ‑дотримання водієм визначеного маршруту та розкладу руху громадського транспорту;
      ‑загальний стан транспортного засобу (чистота салону та зовнішня справність);
      ‑повнота та достовірність інформаційних маршрутних табличок;
      ‑відповідність та наявність інформаційних повідомлень у салоні транспортного засобу, у тому числі обов’язкових;
      ‑контроль за наповненістю пільгових місць.
      Додатково під час громадського контролю можуть бути зафіксовані скарги громадян (пасажирів); факти порушень встановлених норм пасажирських перевезень, порушення інших законів та норм, зокрема паління в салоні автобусу.
      Марцінків Р. підкреслив, що громадський контроль виконує дорадчу функцію. Тобто, всі виявлені порушення фіксуються шляхом складання протоколів (планується в обов’язковому порядку здійснювати фотофіксацію, а за можливості і відеофіксацію порушень), який передаються для розгляду уповноваженому органу – Департаменту житлово-комунального господарства, транспорту і зв’язку (створеного відповідно до рішення сесії міської ради від 02.06.2011р.).
      Тільки уповноважений орган має право провести додаткову перевірку перевізника власними силами і у випадку підтвердження фактів порушень вжити відповідні заходи. Наголос ставиться на вирішення проблем шляхом проведення робочих зустрічей з перевізниками та громадськими інспекторами і тільки в крайньому випадку шляхом здійснення претензійної діяльності (звернення до суду, компетентних державних органів).
      Зазначено, що громадські контролери не можуть прямо впливати на розірвання договору на перевезення пасажирів, однак така діяльність створюватиме для водіїв атмосферу контрольованості, що сприятиме покращенню надання послуг з перевезення пасажирів.
      Секретар міської ради наголосив, що громадськими інспекторами можуть бути громадяни України, які досягли 18 років, та мають досвід роботи у сфері громадського контролю або громадського транспорту. Громадянин, який бажає бути громадським інспектором, повинен подати до уповноваженого органу письмову заяву довільної форми, до якої в обов’язковому порядку додається клопотання депутата Івано-Франківської міської ради поточного скликання (своєрідна додаткова гарантія, порука за майбутнього інспектора; бажано, щоб клопотали депутати з тих виборчих округів, яких стосується вказаний маршрут). Громадський контролер призначається розпорядженням начальника уповноваженого органу та отримує посвідчення строком дії на 2 роки. Громадські інспектори виконують роботу в порядку громадського доручення (на громадських засадах), без звільнення від основної роботи і без додаткової оплати праці. Нагляд над роботою громадських інспекторів буде здійснювати уповноважений орган. У випадку належного виконання функцій або зловживань наданими правами громадські інспектори можуть бути позбавлені повноважень з вилученням посвідчень за рішенням начальника уповноваженого органу, або за клопотанням депутата міської ради, який рекомендував цю особу. Громадські інспектори відповідають за свої дії відповідно до чинного законодавства.
      Марцінків Р. підкреслив, що основною метою запропонованого проекту рішення є підвищення якості надання послуг з перевезення пасажирів для мешканців міста Івано-Франківська.
      На засіданні було обговорено:
      ‑організаційні питання здійснення громадського контролю за роботою громадського транспорту;
      ‑проблемні питання здійснення діяльності у сфері пасажирський перевезень.
      За результатами обговорення вирішили рекомендувати розробнику опрацювати питання щодо:
      1)призначення громадських інспекторів на визначені маршрути, забезпечення у салонах автобусів форм скарг щодо надання послуг з перевезення, а водіїв транспортних засобів бейджами з указанням прізвища та імені водія;
      2)здійснення громадським інспектором перевірки достовірності посвідчень про наявність пільг у пасажирів;
      3)екзаменування громадських інспекторів на знання законодавства у сфері перевезень пасажирів.
      Учасники «круглого столу» рекомендували розробнику запропонувати проект рішення міської ради «Про громадський контроль за роботою громадського транспорту міста Івано-Франківська» на розгляд сесії міської ради.

08 Червня 2011, 8:23
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30