http://from-ua.com/upload/articles/2014/07/11/medium/1405069781_1.jpg

 Одіозна правозахисниця Тетяна Монтян розповіла про умови утримання під вартою прикарпатського журналіста Руслана Коцаби, обвинуваченого у державній зраді.

 

"Насправді по справі як не було ніяких новин, так і немає. Руслан просто сидить і чекає, що ж там вирішать щодо нього Наливайченко та Ко в Києві. Місцеве слідство нічого не робить і, судячи з усього, не збирається, хоча і вихвляються, що ось-ось передадуть справу до суду. Руслану було зроблено захоплюючу пропозицію погодитись на обмін по схемі, аналогічній тій, по якій обміняли Захарчука, але він з презирством відкинув цю ганебну пропозицію", - каже Монтян, інформує Фіртка.

 

На її переконання, сам факт такої пропозиції свідчить, між тим, про те, що "гебня не дуже жаждєт процесу, на якому безглузде обвинувачення розглядатиметься в суді по суті".

 

"Можна собі уявити, з яким "нетерпінням" судді місцевого суду чекають на цю справу. Голова суду спритно з’їхав з теми, взявши участь в обранні Руслану запобіжного заходу та убезпечивши себе цим від участі в розгляді справи по суті. Бо життя таке бентежне; влада в Україні міняється майже так часто, як в Малинівці, і потрапити незабаром під обратку, як зараз судді Печерського та Окружного амінсудів - мало хто прагне. Але тим часом суд відмовився повернути кошти, які належать матері Руслана (про що є всі необхідні документи), які були поцуплені гебнею під час обшуку та оголошені "речовими доказами". "Речовими доказами" чого, цікаво - міфічної "зради Україні" чи "перешкоджання діяльності Збройних Сил"? Мене порадувало те, що Руслан в адекваті, бадьорий і веселий настільки, наскільки можна бути бадьорим та веселим в СІЗО, а отже, плани гебні щодо його зламу та деморалізації з тріском провалилися", - говорить правозахисниця.

 

Монтян каже, що люди на вулицях у Франківську впізнавали її та просили передати Руслану привіт.

 

"Дякували, що ми не боїмося виступати публічно проти зграї притирочних хунтят, і висловлювали сподівання, що скоро ця мразь звалить кудись з України. Так що чутки про повальне безумство місцевих мешканців сильно перебільшені. Сам Руслан передає вітання та подяку всім, хто пам’ятає про нього та підтримує", - розповіла Тетяна Монтян.

 

Не так давно скандальна українська правозахисниця Тетяна Монтян буде захисником одіозного блогера з Івано-Франківська Руслана Коцаби.

 


 

Нагадаємо, івано-франківського блогера й активіста Руслана Коцабу звинуватили у державній зраді та шпигунстві (частина 1 статті 111 та частини 1 статті 114-1 Кримінального кодексу України). Уночі 8 лютого стало відомо про затримання блогера на 36 годин до засідання суду, а сам суд відбувся того ж дня. Радник глави СБУ Маркіян Лубківський заявив, що під час затримання у Руслана Коцаби вилучено матеріали, які можуть вказувати на вчинення злочинів, передбачених наведеними вище статтями Кримінального кодексу.

 

8 лютого рішенням Івано-Франківського міського суду блогера було арештовано на 60 діб. В ухвалі суду зазначено, що Руслан Коцаба за винагороду працював на замовлення російського телеканалу НТВ і організовував підготовку провокативних матеріалів про мобілізацію в Україні для російського ТБ. Відеозвернення Руслана Коцаби до Президента України «Я проти мобілізації» використовували в інформаційних програмах «Время покажет» російського «Первого канала» і російського телеканалу «Россия 1». У документі також наголошується, що Руслан Коцаба мав намір найближчим часом виїхати на невизначений термін на територію так званих ЛНР та ДНР, аби продовжити свою діяльність.

 

Юристи не мають одностайної позиції щодо дій правоохоронних органів стосовно Руслана Коцаби.

 

Незалежна медіа-профспілка України висловила думку, що заклики блогера бойкотувати мобілізацію в умовах війни вписується в антиукраїнську інформаційну кампанію. Разом з тим, наголосили в НМПУ, попри всю неоднозначність діяльності Руслана Коцаби притягнення його до кримінальної відповідальності створює прецедент, коли кожного журналіста або громадського діяча за висловлювання, які суперечать офіційній позиції органів державної влади, буде звинувачено у державній зраді.

 

Львівський осередок НМПУ заявив про незгоду із заявою центрального комітету НМПУ - на його думку, підстави для арешту Руслана Коцаби існували.

 

Тим часом представництво міжнародної організації Amnesty International в Україні розповсюдило заяву, в якій назвало Руслана Коцабу «в'язнем сумління» і закликало українську владу негайно його звільнити.

 

Уповноважений з прав людини Валерія Лутковська вважає недопустимим у демократичному суспільстві таке обмеження свободи, як у справі Руслана Коцаби, та вбачає в його арешті ознаки порушення статті 10 Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод.

 

Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ) назвала «переслідуванням за політичними мотивами» арешт «українського журналіста» Руслана Коцаби за підозрою у державній зраді та перешкоджанні законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань.

 

Кримінальне провадження проти Коцаби було відкрито після того, як він ініціював акцію під назвою “Я проти мобілізації”. Коцаба оприлюднив в Інтернеті відеоролик, в якому закликав українців не захищати Батьківщину.

 

14 лютого Апеляційний суд Івано-Франківської області залишив Коцабу під вартою.

 

Радник глави СБУ Маркіян Лубківський заявив, що під час затримання у Руслана Коцаби вилучено матеріали, які можуть вказувати на вчинення злочинів, передбачених наведеними вище статтями Кримінального кодексу. Рішенням суду блогера арештовано на 60 діб.

11 Березня 2015, 15:12
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47