http://image.tsn.ua/media/images/original/Dec2009/e265471708_186564.jpgСправа Швадчака не вмирає

Апеляційний суд в Івано-Франківській області відправив справу колишнього першого заступника мера Івано-Франківська Володимира Швадчака, засудженого за службове підроблення та недбалість, знову до міського суду.

У понеділок, 5 липня, відбулося судове засідання за апеляцією посадових осіб Івано-Франківського міськвиконкому та Микитинецької сільради, засуджених Івано-Франківським міським судом за статтями 367 ч.2 та 366 ч.2 КК України (службове підроблення та службова недбалість) до "умовного" позбавлення волі. Нагадаємо, що в жовтні 2007 року чиновників звинуватили у протизаконному вилученні з державної власності земельної ділянки в селі Микитинці, яка перебувала в користуванні Інституту агропромислового виробництва Української академії аграрних наук (УААН). Зокрема, Володимиру Швадчаку інкримінували підписання листа на ім'я президента УААН від імені міського голови Івано-Франківська Віктора Анушкевичуса з проханням дати згоду на вилучення земельної ділянки (пасовища) на користь компанії "МЖК ''Експрес-24'' (фірми, яку раніше очолював Володимир Швадчак) для будівництва соціального житла. В управлінні боротьби з організованою злочинністю УМВСУ в Івано-Франківській області, за матеріалами якого було порушено справу, повідомляли, що своїми діями посадовці заподіяли збитків державі на суму 4 мільйони 181 тисяча 807 гривень.

Засуджений міським судом до позбавлення волі з іспитовим терміном 1,5 року Володимир Швадчак вважає, що в його діях не було нічого злочинного. Він оскаржив обвинувальний вирок, звертаючи увагу на те, що в листі за його підписом до Української академії аграрних наук містилося прохання розглянути пропозицію міськвиконкому згідно з чинним законодавством, тобто він намагався вирішити питання із землею в законний спосіб. Окрім того, Володимир Швадчак вважає, що його діями не було завдано жодних збитків державі.

Апеляційний суд повернув справу знову до Івано-Франківського міського суду, оскільки під час розгляду справи у першій інстанції не було дотримано всіх процесуальних вимог, зокрема не всі засуджені мали можливість ознайомитися із протоколом судових слухань. Коли цей недогляд буде виправлено (а станеться це, за припущенням експертів, не раніше, як у жовтні), справу знову прийме в своє провадження Апеляційний суд в Івано-Франківській області.

На повені не піднявся

Керівника столичної фірми засуджено до п'яти років позбавлення волі за розтрату та легалізацію бюджетних коштів, виділених на роботи з ліквідації наслідків повені у Косівському районі.

Після липневої повені 2008 року на відновлювальних роботах в селах Соколівка, Кобаки, Хімчин та Текуча генеральним підрядником працювала київська фірма "Вікторія", якій було перераховано з державного бюджету понад 400 тисяч гривень. Ці кошти були авансовим платежем, а загалом на відновлення мостів та берегоукріплення фірма мала отримати майже мільйон гривень. Однак із виділених коштів за призначенням було використано лише трохи більше 150 тисяч гривень. Решту директор підприємства витратив на власний розсуд, а понад 80 тисяч гривень зумів легалізувати.

Під час судового слідства директор київської фірми тільки частково визнав свою вину, стверджуючи, що бюджетні кошти не привласнював, а лише розтратив, використавши їх на інші виробничі потреби за іншими договорами. Незавершення робіт у постраждалих від повені селах Косівського району підсудний пояснив недостатнім фінансуванням і попросив надати йому можливість завершити взяті на себе зобов'язання відповідно до досі не розірваних договорів з Косівською РДА.

У середу, 30 червня, Косівський районний суд виніс обвинувальний вирок директору фірми "Вікторія", визначивши для нього покарання у вигляді 5 років ув'язнення з позбавленням права займати керівні посади строком 2 роки та з конфіскацією майна, одержаного злочинним шляхом. За пред'явленим цивільним позовом на користь відділу регіонального розвитку, містобудування та архітектури Косівської РДА із засудженого має бути стягнено 291 764 гривні.

Золотоносний злодій

Квартирного злодія, який обкрадав оселі заможних громадян в Коломийському районі, на короткий час відправили за ґрати.

Наприкінці листопада минулого року в місті Коломиї під час проведення оперативно-розшукових заходів з приводу скоєних квартирних крадіжок оперативники карного розшуку зупинили автомобіль "Тойота-Прадо". У салоні авто молодий місцевий мешканець перевозив ювелірні вироби та оргтехніку - речі, які, як згодом підтвердилося, були викрадені ним з різних помешкань. Під час обшуку у чоловіка вилучили також чималий арсенал зброї - бойовий пістолет ТТ, пістолет-кулемет ПП-99, пістолет "Шмайсер", перероблений для стрільби гумовими кулями.

На судовому слідстві вдалося довести причетність цього злодія до п'яти крадіжок із помешкань заможних мешканців Коломийського району. Зокрема, у вересні 2008 року він обікрав оселю в Коломиї, з якої поцупив комп'ютер та металевий сейф із мисливською рушницею. Навесні наступного року через відчинене вікно у ванній кімнаті він проник до особняка у райцентрі, звідки викрав газовий пістолет, відео- та фототехніку, гроші та ювелірні вироби - всього на суму понад 40 тисяч гривень. Ще три крадіжки скоїв торік восени. У будинку в селі Королівка злодій натрапив на "клондайк" золотих прикрас та елітної біжутерії - окремі вироби прикрашали багатокаратні діаманти та камені Сваровски (вартість викраденого становила майже 60 тисяч гривень). У помешканні в Коломиї здобиччю злодія стала комп'ютерна техніка, золото і валюта. А в селі Шепарівцях він накрав найбільше - на суму майже 80 тисяч гривень.

На суді звинувачений визнав свою вину в інкримінованих йому квартирних крадіжках. Він також пояснив, що останнім часом незаконно колекціонував вогнепальну зброю. Під час винесення вироку Коломийський районний суд врахував позитивну характеристику звинуваченого за місцем проживання, його молодий вік, утримання двох малолітніх дітей і те, що потерпілі не наполягали на суворому покаранні злодія. За вироком суду засуджений перебуватиме в місцях позбавлення волі 2,5 роки. До речі, за ґрати йому потрапляти не вперше - п'ять років тому він уже "сидів" за скоєння крадіжок і незаконне зберігання зброї.

Галицький кореспондент

 

12 Липня 2010, 13:23
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Де-Юре:
Сільськогосподарські підприємства підлягають реєстрації платниками ПДВ на загальних підставах з 1 січня 2017 року
30 Грудня 2016, 9:40
В Івано-Франківську прокуратура через суд стягнула 216 тис. грн боргу з відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій
29 Грудня 2016, 17:17
За порубку майже півсотні ялинок про підозру повідомлено мешканцю Верховинського району
29 Грудня 2016, 16:51
За зниженими ставками акцизного податку можливо ввезти не більше одного легкового автомобіля
29 Грудня 2016, 14:04
На Прикарпатті до 7 років позбавлення волі засуджено київського рецидивіста
29 Грудня 2016, 7:13
Платники податків мають право подавати звітність засобами електронного зв’язку
28 Грудня 2016, 16:07
Якщо сім'я зекономила субсидію, вона має право не платити обов'язковий платіж
27 Грудня 2016, 16:05
ПНУ оскаржить рішення міської ради щодо передачі спорткомплексу "Олімп"
27 Грудня 2016, 11:18
Прокуратура Івано-Франківської області протидіє гральному бізнесу: припинено діяльність 17 закладів та вилучено 334 одиниці комп’ютерної техніки (фото, відео)
27 Грудня 2016, 8:08
На Прикарпатті за ухилення від сплати понад 4 млн грн податків повідомлено про підозру директору ТзОВ
27 Грудня 2016, 7:42
В Івано-Франківську судитимуть киянина-шахрая, який через фіктивне підприємництво ошукав державу на понад 350 тис. грн
26 Грудня 2016, 11:20
На Прикарпатті водія, який наїхав на п’ятьох дітей, засуджено до 3 років ув’язнення
26 Грудня 2016, 8:09
Прокуратура спільно з УЗЕ припинила діяльність ще 11 гральних закладів на Прикарпатті
26 Грудня 2016, 7:40
Франківці не поспішають ставати присяжними
23 Грудня 2016, 14:35
За втручання прокуратури Івано-Франківської області фермера зобов’язано використовувати понад 145 га землі за цільовим призначенням
23 Грудня 2016, 7:15
На Прикарпатті реалізаторам алкоголю та тютюну нараховано майже 2,3 мільйона гривень штрафів
22 Грудня 2016, 18:32
На Прикарпатті за грабежі та крадіжки засудили групу молодиків
22 Грудня 2016, 8:55
При виплаті винагороди іноземцю єдиний внесок не сплачується
21 Грудня 2016, 21:22
У Франківську засудили стоматолога-“наркобарона”
21 Грудня 2016, 19:43
Який митний режим застосовується при ввезенні громадянами транспортних засобів на митну територію України з метою ремонту?
21 Грудня 2016, 12:48
Заповнення декларації акцизного податку особами, що реалізують пальне
20 Грудня 2016, 12:45
На Прикарпатті прокуратура оскаржила в суді безкоштовне використання на алкоголі знаку держпідприємства вартістю понад 7 млн грн
16 Грудня 2016, 15:42
Декларація з акцизного податку за грудень 2016 року подаватиметься за новою формою
16 Грудня 2016, 9:45
"ОПОРА" заявляє про порушення на виборах в прикарпатських ОТГ
15 Грудня 2016, 20:30
Платники єдиного податку можуть самостійно відмовитися від застосування спрощеної системи оподаткування
15 Грудня 2016, 16:30