http://cursor.if.ua/images/stories/news/ivano-frankivsk/04.10/ivano-frankivsk_old_town.jpgДо виборів міського голови залишається трохи більше місяця. Проте вже зараз зрозуміло, що обирати жителям Івано-Франківська немає з кого. Одні й ті ж обличчя.

Відомий політолог Олександр Пархоменко на основі даних соціологів та аналізу політичної ситуації в нашому місті виокремив першу п'ятірку головних борців за мерську «корону», яка, на його думку, виглядає так: Віктор Анушкевичус, Зіновій Шкутяк, Юрій Соловей, Павло Андрусяк, Микола Палійчук.

«Серед претендентів, так би мовити, «другого плану», можна виділити також Ігоря Прокопіва, Андрія Микитина та Ігоря Насалика», - зазначає експерт.

Спираючись на експертну оцінку стосовно ймовірних претендентів на крісло очільника Івано-Франківська, спробуємо пригадати, «who is who».

Віктор Анушкевичус

Чинний міський голова Івано-Франківська. Особливого представлення не потребує. Кандидат - «мильна бульбашка». Головне гасло, з яким Віктор Андрюсович переміг на попередніх виборах міського голови, - «Європейському місту - європейські дороги». Але «віз і нині там». Причому в глибоких вибоїнах. На стан доріг автомобілісти нарікати вже стомилися. Проте це не зупиняє Віктора Анушкевичуса. Достатньо пригадати нещодавню популістську заяву стосовно відкриття оновленої вулиці Новгородської. Сказати не означає зробити. А вірити пустим обіцянкам франківці уже не мають сили.

Юрій Соловей

Головний конкурент чинного міського голови. До виборів мера готувався заздалегідь, створивши «Громадський форум» ще чотири роки тому. Політологи та аналітики відзначають схожість між паном Юрієм та мером Києва Леонідом Черновецьким. Може, йдеться про спільні канали зв'язку із космосом, а може, про любов до бабусь-пенсіонерок. Якщо Леонід Михайлович просто роздавав їм гречку, то Юрій Соловей стукає до їхніх сердець за допомогою соціальних магазинів та аптек. До слова, в колі громади побутує думка, що пан Юрій відкриває «соціалки» на кредитні кошти, а тому просто зобов'язаний виграти вибори. Інакше...

Павло Андрусяк

У політичних колах Івано-Франківська людина далеко не нова. Працював з усіма потроху і ні з ким серйозно. У 1998 р. був одним з учасників команди, яка привела Зіновія Шкутяка в крісло міського голови. Тепер мером хоче бути вже сам Андрусяк. Засвітився в Помаранчевій революції, працював у облдержадміністрації. Словом, що таке влада і для чого вона, знає. Найважливіше, що Андрусяк був і лишається (попри формальний вихід з Єдиного Центру) людиною Балоги, а отже, й інтереси представлятиме свого патрона.

Зіновій Шкутяк

Зіновій Шкутяк вдало скористався перспективами Помаранчевої революції - «обмінявши» Івано-Франківськ на Київ. Був членом «команди Ющенка». Після поразки останнього на президентських виборах почав думати про повернення додому. Звісно, в столиці тепер «ловити» нічого. Не секрет, що за час своєї відсутності пан Шкутяк став для франківчан «чужим та призабутим», а тому його шанси на перемогу - мізерні.

Микола Палійчук

Палійчук підтримував Ющенка «з місця», будучи губернатором області. Як легко він став обласним керівником, так само легко «здав» область новій владі. Вирішення проблем міста Миколу Палійчука мало хвилювали. Більш нагальним для нього було просто принагідно вказувати чинному меру на помилки. Очевидним видається той факт, що від команди «помаранчевих» йтиме на вибори єдиний кандидат. Припускаємо, що Микола Палійчук поступиться місцем більш обізнаному в міських справах колезі.

Ігор Прокопів

Протягом свого перебування на чолі «Теплокомуненерго» Прокопів невтомно називає себе успішним управлінцем. Однак методи його роботи навряд чи викличуть схвалення у виборців. Тим більше, що високі тарифи за тепло в будинках і гарячу воду, якими так невдоволені городяни, - це пряма відповідальність «успішного управлінця». А вони свідчать, що в комунальному господарстві міста далеко не все в порядку. І там Ігорю Прокопіву знайдеться над чим працювати. Мабуть, мерське крісло ще рано йому займати...

Ігор Насалик

У чинного міського голови Калуша «особисті» рахунки з Віктором Андрюсовичем. Свого часу пан Насалик провів цілу кампанію з висвітлення власних намірів «йти на Франківськ». Однак в останній момент вирішив, що синиця в руках таки краще. З'явилося повідомлення, що Ігор Насалик знову балотуватиметься в мери Калуша...

Андрій Микитин

Ще один кандидат з розряду «безсмертних». Андрій Микитин балотується в мери Івано-Франківська, «щоб прогнати диявола з міської ради». Нечистий оселився туди, скоріш за все, у 2006, одразу після того, як міську раду покинув сам Микитин. Що тут ще додати...

Думаємо, що івано-франківці уже вдосталь «наїлися» і вищезгаданими обличчями, і, тим паче, їхніми обіцянками. Немає ні в кого сумніву, що Івано-Франківську потрібне нове обличчя.

До слова, дослідження Інституту вивчення громадської думки «Соціум» показало, що 68% мешканців міста, які мають право голосу, очікують появи нових облич на виборах міського голови. Більше того, не менше 42% городян готові стовідсотково підтримати нового незаплямованого кандидата.

«Очевидно, що франківці не хочуть більше «тасувати» стару засмальцьовану колоду карт з одних і тих же політиків. Цілком імовірно, що треба очікувати появи на перегонах «темної» конячки, яка зруйнує вже наявні «розклади» серед відомих претендентів», - переконаний експерт Інституту «Соціум», соціолог Павло Грабовський.

Без сумніву, Івано-Франківськ заслуговує на краще за прострочений політичний товар, так би мовити, «не першої свіжості», який вже вкотре намагаються збути на виборах в обмін на довіру мешканців міста.

Галицький кореспондент

 

04 Жовтня 2010, 12:24
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 05 Жовтня 2010, 14:26
Відповісти

Автор: , 07 Жовтня 2010, 9:19
Відповісти

Автор: , 08 Жовтня 2010, 13:03
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Політика:
Головою Космацької ОТГ обрали діючого голову сільської ради
19 Грудня 2016, 18:31
У Тлумачі 12 партій змагатимуться за 26 депутатських мандатів
16 Грудня 2016, 18:54
Три територіальні громади Коломийщини через тиждень обиратимуть місцеву владу
08 Грудня 2016, 18:06
Троє прикарпатців увійшли до складу політради партії "Укроп"
28 Листопада 2016, 8:37
На Прикарпатті стартувала підготовка до перших виборів в об’єднаних громадах
08 Листопада 2016, 20:04
18 грудня у семи ОТГ Івано-Франківщини відбудуться вибори
11 Жовтня 2016, 9:43
На Прикарпатті 8 об’єднаних громад чекають на вибори
04 Жовтня 2016, 20:39
Михайло Королик очолив Івано-Франківську обласну організацію ВО "Свобода"
20 Вересня 2016, 21:28
ЦВК прийняла 100% протоколів з ОВК. Переміг Віктор Шевченко
18 Липня 2016, 20:16
Чесно: Вибори на Прикарпатті – змагання політичних обіцянок
14 Липня 2016, 18:27
Левко Лук’яненко у Франківську: “Сьогодні потрібно зробити парламент більш гідним”
12 Липня 2016, 16:17
У виборах по 85 округу члени ДВК від “технічних” кандидатів де-факто працюватимуть на одного кандидата
06 Липня 2016, 20:05
У Калуші на базарі Тягнибок агітував за кандидата від “Свободи”
04 Липня 2016, 10:07
Вибори на Прикарпатті: коли і кого з кандидатів ми почуємо і побачимо?
01 Липня 2016, 13:17
У виборчому окрузі №85 виборців спокушають безкоштовними святами, подарунками та екскурсіями
30 Червня 2016, 11:50
Велика кількість кандидатів – політична технологія для дезорієнтації виборців, – М.Лисюк голова КВУ в області
24 Червня 2016, 14:29
Стали відомі імена ще трьох кандидатів у парламент по округу №85
16 Червня 2016, 8:07
На калуському окрузі зареєстровано вже дев’ять кандидатів
13 Червня 2016, 17:20
ОПОРА: ЦВК зареєструвала ще 3 кандидатів по округу №85 та здійснило заміну у складі комісії
08 Червня 2016, 12:23
На Прикарпатті селяни не пішли голосувати, тому що не впевнені, що їм виділять кошти на дитячий садок
28 Березня 2016, 20:53
Нині в «Правому секторі» відбуваються неконтрольовані процеси, – Ярош
26 Лютого 2016, 18:58
Сич стверджує, що сесію обласної ради не скликають через БПП
26 Листопада 2015, 21:23
Ігор Насалик привітав Руслана Марцінківа з перемогою
16 Листопада 2015, 17:43
ЦВК оприлюднила інформацію про явку в другому турі місцевих виборів
16 Листопада 2015, 15:21
Івано-Франківська ТВК оголосила результати виборів в Івано-Франківську
16 Листопада 2015, 12:02